ΑΘΗΝΑ
18:49
|
07.05.2024
Βασικός στόχος της επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού είναι η αγορά μαχητικών αεροσκαφών και υποβρυχίων αξίας άνω των 10 δισ. δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο  Παρίσι έφθασε απόψε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αξιοποιώντας όσο μπορεί περισσότερο τη γεωπολιτική συγκυρία και την αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα για να μεγιστοποιήσει πιθανά οφέλη σε οικονομία και περιφερειακή επιρροή.

Βασικός σκοπός της διήμερης επίσκεψης του Ινδού πρωθυπουργού στη Γαλλία που γίνεται μερικές βδομάδες μετά τις επισκέψεις σε Ιαπωνία (το Μάιο) και ΗΠΑ (τον Ιούνιο) είναι η αγορά τουλάχιστον 26 μαχητικών αεροσκαφών Rafale Μ προς αντικατάσταση παλιότερων αεροσκαφών MiG-29K και MiG-29KUB και υποβρύχια συνολικής αξίας άνω των 10 δις. δολαρίων.

Ο Μόντι είναι επίτιμος καλεσμένος του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενόψει των εορτασμών στο Παρίσι για την εθνική επέτειο της Ημέρας της Βαστίλης.

Αύριο, Παρασκευή 14 Ιουλίου, ο Μόντι θα παραστεί στην στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχει και δύναμη της ινδικής πολεμικής αεροπορίας.

Από το 2018 ως σήμερα η Ινδία έχει γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος αγοραστής στρατιωτικών εξοπλισμών από τη Γαλλία.

Στο αεροδρόμιο Ορλί τον υποδέχθηκε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν και αντιπροσωπεία της ινδικής διασποράς στη Γαλλία και αργότερα απόψε παρακάθισε σε επίσημο δείπνο που έδωσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος Μακρόν στο Μουσείο του Λούβρου.

Αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν τις διαφορετικές θέσεις που έχουν πάρει στον πόλεμο της Ουκρανίας η Γαλλία και η Ινδία αλλά προεξοφλούν ως σίγουρο πως αυτές οι διαφορές δεν θα επισκιάσουν τις στενές διμερείς σχέσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να επιβάλουν κυρώσεις στο Ισραήλ

Διπλές εκλογές αύριο στη Βόρεια Μακεδονία

Η SBU ισχυρίζεται ότι απέτρεψε σχέδιο δολοφονίας του Ουκρανού προέδρου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα