ΑΘΗΝΑ
23:36
|
20.09.2024
Κατά τα άλλα, διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ θα προστατεύσουν «κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟϊκού εδάφους» συμπεριλαμβανομένης και της Φινλανδίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την πεποίθηση πως ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμιρ Πούτιν,  «έχει ήδη χάσει τον πόλεμο» στην Ουκρανία εξέφρασε σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως η ουκρανική «αντεπίθεση» θα αναγκάσει τη Μόσχα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, «ξεχνώντας» πιθανώς πως το Κίεβο είναι αυτό που αρνείται τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Πρόδρος των ΗΠΑ από το Ελσίνκι, όπου βρέθηκε σήμερα συναντώντας τους ηγέτες σκανδιναβικών χωρών, είπε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί «εντέλει» στο ΝΑΤΟ και ότι ο Πούτιν θα αποφασίσει ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Κανείς δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ γίνεται πόλεμος», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος, επειδή αυτό θα οδηγούσε με βεβαιότητα στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

«Ο Πούτιν έχει ήδη χάσει τον πόλεμο. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», ισχυρίστηκε.

Εκτίμησε δε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα κρατήσει πολλά χρόνια και πως η Ουκρανία θα κάνει «σημαντική πρόοδο στην επίθεσή της και αυτό, κάποια στιγμή, θα οδηγήσει σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγμάτευσης».

Υποβάθμισε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει η Μόσχα πυρηνικά όπλα, παρά τις πρόσφατες προειδοποιήσεις της Ρωσίας με αφορμή την απόφαση δυτικών χωρών να παραδώσουν αμερικανικά μαχητικά F-16 στην Ουκρανία.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει πραγματική προοπτική (…) να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν πυρηνικά όπλα. Όχι μόνο η Δύση, αλλά επίσης η Κίνα και όλος ο κόσμος το έχει πει: μην πάτε προς τα εκεί», είπε.

Σε άλλο σημείο χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη σύνοδο κορυφής των σκανδιναβικών χωρών με τις ΗΠΑ διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του θα προστατεύσει «κάθε εκατοστό του ΝΑΤΟϊκού εδάφους» συμπεριλαμβανομένης και της Φινλανδίας, του νεότερου μέλους της συμμαχίας.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα καταστήσει τον κόσμο «ασφαλέστερο».

 «Ο Πριγκόζιν να προσέχει τι τρώει»

Από την άλλη μεριά, ο Μπάιντεν δεν λησμόνησε το αφεντικό της ρωσικής μισθοφορικής εταιρίας  Wagner Group, Γεβγιένι Πριγκόζιν, σχολιάζοντας ειρωνικά ότι θα πρέπει «να προσέχει τι τρώει» με την ακόλουθη φράση:

«Ένας Θεός ξέρει τι θα κάνει. Δεν είμαι σίγουρος πού βρίσκεται και τις επαφές έχει. Αν ήμουν ο Πριγκόζιν, θα πρόσεχα τι τρώω. Θα παρακολουθούσα το μενού».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως είναι αποφασισμένος να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν» για να απελευθερωθεί ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Wall Street Journal που παραμένει φυλακισμένος εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες στη Ρωσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα