ΑΘΗΝΑ
06:20
|
04.05.2024
Η σύνοδος κορυφής γειτονικών χωρών με το Σουδάν στο Κάιρο κατέληξε σε συμφωνία για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνάντηση εκπροσώπων χωρών που γειτονεύουν με το Σουδάν διοργάνωσε σήμερα στο Κάιρο η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι στο φόντο της καταστροφικής σύγκρουσης μεταξύ του Σουδανού αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και του αρχηγού των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης», Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο που παραμένει σε εξέλιξη από τις 15 Απριλίου.

Στη σύνοδο των χωρών που γειτονεύουν με το Σουδάν (Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Λιβύη, Αιθιοπία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ερυθραία) συμμετείχε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μαζί με τον Αιθίοπα πρωθυπουργό Αμπίι Άχμεντ. Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησαν (σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας) «τρόπους διευθέτησης της κρίσης στο Σουδάν» που έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 3.000 αμάχων και τον ξεριζωμό πάνω από 2,5 εκατομμυρίων άλλων.

Στην ίδια σύνοδο το Σουδάν εκπροσωπήθηκε από αντιπροσωπεία στην οποία συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου Σουδάν, Μάλικ Ακκάρ και ο εντολοδόχος υπουργός Εξωτερικών πρέσβης Άλι αλ Σαντίκ.

Στο κλείσιμο της συνόδου, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος αναφέρθηκε στην άσχημη ανθρωπιστική κρίση που πλήττει τον σουδανικό λαό τονίζοντας πως επιτεύχθηκε μία «συμφωνία» μεταξύ των χωρών που συνορεύουν με το Σουδάν προκειμένου να διευκολύνουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας που στέλνουν στην εμπόλεμη χώρα.

Ο Σίσι επιβεβαίωσε ακόμη πως η νέα βοήθεια θα προωθηθεί «σε συντονισμό με σχετικές διεθνείς οργανώσεις και υπηρεσίες αρωγής ώστε να ενθαρρύνει τη δημιουργία ασφαλούς διέλευσης της βοήθειας στους αμάχους του Σουδάν.

Σε ανάλογες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Αρχής Ανάπτυξης Ανατολικής Αφρικής (Intergovernmental Authority on Development, IGAD) στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας έγινε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές του Σουδάν «να υπογράψουν μία συμφωνία εκεχειρίας δίχως όρους». Σε εκείνη τη συνάντηση ο σουδανικός στρατός απείχε με αφορμή την αντίρρηση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών στην πρόταση του Κενυάτη Προέδρου Γουίλιαμ Ρούτο που είναι επικεφαλής του λεγόμενου κουαρτέτου της IGAD σχετικά με την εξεύρεση λύσης στη σουδανική σύρραξη.

Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές συνομιλίες που ακολούθησαν την χτεσινή συνάντηση των ηγετών Αιγύπτου και Αιθιοπίας στο Κάιρο, δεν περιορίστηκαν στις συγκρούσεις που διαδραματίζονται στο Σουδάν αλλά και στις μεταξύ τους διαφωνίες σε σχέση με το διαμοιρασμό και τη διαχείριση των νερών του ποταμού Νείλου μετά τη λειτουργία του αιθιοπικού τεράστιου φράγματος «Αιθιοπικής Αναγέννησης» (γνωστό ως G.E.R.D.).

Για το Κάιρο, η λειτουργία του τεράστιου αιθιοπικού φράγματος συνιστά υπαρξιακή απειλή για την αγροτική παραγωγή και την αιγυπτιακή οικονομία γενικότερα καθώς πιθανή σημαντική μείωση των υδάτων του Νείλου που εισέρχονται στην Αίγυπτο από την Αιθιοπία θα έχει καταστροφικές συνέπειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα