ΑΘΗΝΑ
13:59
|
18.05.2024
Μετά από 63 χρόνια, οι ηθοποιοί και οι σεναριογράφοι του Χόλιγουντ απεργούν μαζί διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έπειτα από άκαρπες διαπραγματεύσεις με τις κολοσσιαίες εταιρείες παραγωγής περιεχομένου και τα κινηματογραφικά στούντιο, χιλιάδες ηθοποιοί του Χόλιγουντ ψήφισαν μέσα από το σωματείο τους, το SAGAFTRA, για μια ιστορική απεργιακή δράση η οποία ξεκίνησε από χθες τα μεσάνυχτα. Οι ηθοποιοί θα προσχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και πικετοφορίες αυτή την εβδομάδα μαζί με τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ, οι οποίοι απεργούν από τις αρχές του Μαΐου.

Τα κινηματογραφικά στούντιο αντιμετωπίζουν τώρα την πρώτη τους διπλή στάση εργασίας μετά από 63 χρόνια, κάτι που τους αναγκάζει να σταματήσουν πολλές παραγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό. Η διπλή απεργία θα προσθέσει επιπλέον οικονομική ζημιά μετά την απεργιακή δράση των σεναριογράφων, προκαλώντας άλλο ένα πλήγμα σε έναν κλάδο που παλεύει με τις ριζικές αλλαγές στις επιχειρήσεις του.

Τόσο το SAG-AFTRA – το μεγαλύτερο συνδικάτο του Χόλιγουντ, που εκπροσωπεί 160.000 κινηματογραφικούς και τηλεοπτικούς ηθοποιούς – όσο και το Writers Guild of America (WGA) απαιτούν αυξήσεις στη βασική αμοιβή και τις αποζημιώσεις (residuals) στην εποχή της ροής τηλεοπτικών εκπομπών, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι η δουλειά τους δεν θα αντικατασταθεί από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το σωματείο των ηθοποιών ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι η απεργία θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα αφού το εθνικό του συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την απεργιακή δράση.

Η Φραν Ντρέσερ, πρώην σταρ της τηλεοπτικής εκπομπής «Η Νανά» και πρόεδρος του SAG-AFTRA, χαρακτήρισε τις απαντήσεις των στούντιο στις ανησυχίες των ηθοποιών «προσβλητικές και ασεβείς».

«Είμαι συγκλονισμένη από τον τρόπο με τον οποίο μας συμπεριφέρονται οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμαστε», είπε η Ντρέσερ. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, ειλικρινά, πόσο μακριά είμαστε σε τόσα πολλά πράγματα, πώς επικαλούνται τη φτώχεια, ότι χάνουν χρήματα δεξιά κι αριστερά όταν δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια στους CEO τους. Είναι αηδιαστικό».

Η Συμμαχία Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (AMPTP), η εμπορική ένωση που διαπραγματεύεται για λογαριασμό της Netflix Inc, της Walt Disney Co και άλλων εταιρειών, δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη που η SAG-AFTRA αποφάσισε να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις».

Ο όμιλος είπε ότι είχε προσφέρει τις υψηλότερες ποσοστιαίες αυξήσεις στα επίπεδα κατώτατης αμοιβής τα τελευταία 35 χρόνια, «σημαντικές αυξήσεις» στα ανώτατα όρια συντάξεων και εισφορών υγειονομικής περίθαλψης και αύξηση 76% στις αποζημιώσεις που πληρώθηκαν από εκπομπές ροής μεγάλου προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων παροχών.

Τα στούντιο υπέβαλαν επίσης «μια πρωτοποριακή πρόταση τεχνητής νοημοσύνης που προστατεύει τις ψηφιακές ομοιότητες των ηθοποιών», ανέφερε το AMPTP. Οι ηθοποιοί ανησυχούν ότι οι ψηφιακές τους εικόνες θα χρησιμοποιηθούν χωρίς την άδειά τους ή την κατάλληλη αποζημίωση.

«Αντί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, η SAG-AFTRA μας έβαλε σε μια πορεία που θα βαθύνει τις οικονομικές δυσκολίες για χιλιάδες που εξαρτώνται από τη βιομηχανία για τα προς το ζην», ανέφερε η AMPTP.

Η απεργιακή δράση από το σωματείο των ηθοποιών SAG-AFTRA, η οποία αντιπροσωπεύει κομπάρσους ηθοποιούς μέχρι τους μεγαλύτερους αστέρες του κινηματογράφου του Χόλιγουντ, θα κλείσει ουσιαστικά τις υπόλοιπες παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικού περιεχομένου των στούντιο στις ΗΠΑ.

Το Χόλιγουντ δεν έχει αντιμετωπίσει ταυτόχρονες απεργίες από το 1960, όταν τα μέλη του WGA και του Screen Actors Guild εγκατέλειψαν τη δουλειά τους μετά από έντονες διαφωνίες για τις αποζημιώσεις από ταινίες που πωλήθηκαν σε τηλεοπτικά δίκτυα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Blockout2024: «Χτυπήστε τους εκεί που πονάνε»

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα