Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Γουάνγκ Γι είπε στον Ινδό υπουργό Εξωτερικών ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να σταθεροποιηθούν, καθώς οι δύο ασιάτες γείτονες χώρες αναζητούσαν τρόπους να χαλαρώσουν τις στρατιωτικές εντάσεις που σιγοβράζουν κατά μήκος των αχανών συνόρων τους. αναφέρει το Reuters.
Στο περιθώριο των συναντήσεων της ASEAN στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα, ο Γουάνγκ είπε στον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ ότι απαιτείται αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των δύο εθνών αντί για καχυποψία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ινδία και η Κίνα μοιράζονται ένα σύνορο 3.800 χιλιομέτρων, το μεγαλύτερο μέρος τους ήταν ελάχιστα σηματοδοτημένο και διεξήγαγαν έναν σύντομο αλλά αιματηρό πόλεμο για αυτό το 1962.
Από τη δεκαετία του 1990, οι δεσμοί βελτιώθηκαν μετά από μια σειρά συνοριακών συμφωνιών και η Κίνα είναι πλέον ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας.
Ωστόσο, μια οπισθοδρόμηση το 2020, όταν 20 Ινδοί στρατιώτες και τέσσερις Κινέζοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες σώμα με σώμα κατά τη διάρκεια μιας συνοριακής σύγκρουσης, ώθησε και τους δύο στρατούς να οχυρώσουν θέσεις και να αναπτύξουν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και εξοπλισμού.
Αρκετοί γύροι στρατιωτικών και διπλωματικών συνομιλιών βοήθησαν στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο στρατών, αλλά το Νέο Δελχί έχει περιγράψει την κατάσταση στα σύνορα ως εύθραυστη και επικίνδυνη.
Η Κίνα και η Ινδία πρέπει να εργαστούν προς την ίδια κατεύθυνση για να βρουν μια λύση στα συνοριακά ζητήματα αποδεκτή και από τις δύο πλευρές, είπε ο Γουάνγκ στον Τζαϊσανκάρ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την Παρασκευή.
«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να υποστηρίζουν η μία την άλλη και να καταφέρουν πράγματα μαζί, αντί να φθείρουν η μία την άλλη ή να υποψιάζονται η μία την άλλη», είπε ο Γουάνγκ.
Η Ινδία και η Κίνα δεν πρέπει να αφήσουν συγκεκριμένα ζητήματα να καθορίσουν τη συνολική τους σχέση, είπε.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διεξαγάγουν τον επόμενο γύρο συνομιλιών σε επίπεδο στρατιωτικού διοικητή για ζητήματα συνόρων νωρίτερα, δήλωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Από το 2020, το Νέο Δελχί έχει επίσης εντείνει τον έλεγχο των κινεζικών επιχειρήσεων, απαγορεύοντας περισσότερες από 300 κινεζικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του TikTok. Έχει επίσης εντείνει τον έλεγχο των επενδύσεων από κινεζικές εταιρείες.
Σχετικά με τους πρόσφατους περιορισμούς της Ινδίας κατά των κινεζικών εταιρειών, ο Γουάνγκ προέτρεψε ένα δίκαιο, διαφανές και χωρίς διακρίσεις επιχειρηματικό περιβάλλον για τις κινεζικές εταιρείες.