ΑΘΗΝΑ
11:04
|
03.05.2024
Ο Λόπες Ομπραδόρ δημοσιοποίησε ένα έγγραφο που φέρεται να αποκαλύπτει συναλλαγές μίας κορυφαίου πολιτικού της αντιπολίτευσης που διεκδικεί να τον διαδεχθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δημοσιοποίησε την Παρασκευή ένα έγγραφο που φέρεται να αποκαλύπτει τις επιχειρηματικές συναλλαγές μίας κορυφαίου πολιτικού της αντιπολίτευσης που διεκδικεί να τον διαδεχθεί το επόμενο έτος, με αποτέλεσμα να τον κατηγορήσει για κατάχρηση εξουσίας και να απειλήσει νομικά, μεταδίδει το Reuters.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των πληροφοριών που δημοσίευσε ο Λόπες Ομπραδόρ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προφανώς σχετικά με οικονομικούς λογαριασμούς δύο εταιρειών που συνδέονται με την γερουσιαστή Σοτσίτλ Γκαλβές ή μέλη της οικογένειάς της.

«Έχετε παραβιάσει μια σειρά νόμων με αυτό, και έτσι θα προβώ σε νομικές ενέργειες εναντίον σας και οποιουδήποτε ευθύνεται», είπε η Γκαλβές στο Twitter μετά τη δημοσιοποίηση του εγγράφου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατηγόρησε επίσης τον Λόπες Ομπραντόρ ότι χρησιμοποίησε «τον πλήρη μηχανισμό του κράτους» εναντίον της.

Η Γκαλβές κερδίζει έδαφος στην κούρσα για να είναι η κύρια υποψήφια της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου 2024 για να αντιμετωπίσει τον υποψήφιο που εκπροσωπεί το αριστερό Κίνημα Εθνικής Αναγέννησης (MORENA) του Λόπες Ομπραδόρ.

Ο Λόπες Ομπραδόρ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά επειδή ο μεξικανικός νόμος περιορίζει τους προέδρους σε μία μόνο εξαετή θητεία.

Ο πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι είχε «λάβει» πληροφορίες ότι η Γκαλβές είχε αποκτήσει συμβόλαια αξίας συγκεκριμένου ποσού από το 2015 και επισύναψε ένα έγγραφο που υποτίθεται ότι δείχνει λεπτομέρειες για ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις για τις εταιρείες. Δεν αποκάλυψε από πού προήλθαν οι πληροφορίες και το έγγραφο δεν περιείχε λεπτομερώς το ποσό που αναφέρεται.

Ένας εκπρόσωπος του προέδρου δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Ο αριστερός Λόπες Ομπραδόρ έχει χαρακτηριστεί ως υπερασπιστής της φτωχής πλειοψηφίας του Μεξικού ενάντια σε μια διεφθαρμένη και πλούσια ελίτ, η οποία, όπως είπε, στοχεύει να κάνει την Γκαλβές υποψήφιά τους για την προεδρία. Η Γκαλβές, η οποία απορρίπτει αυτή την αφήγηση, είπε ότι το ιστορικό της είναι πιο ταπεινό από τους κορυφαίους διεκδικητές της MORENA.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Λόπεζ Ομπραδόρ δημοσιεύει οικονομικά στοιχεία για έναν πολιτικό αντίπαλο. Πέρυσι, ο Λόπες Ομπραδόρ κυκλοφόρησε τα υποτιθέμενα κέρδη του δημοσιογράφου Κάρλος Λορέτ ντε Μόλα, ενός εξέχοντος κριτικού του προέδρου.

Ο Λόπες Ομπραδόρ ανέφερε το ποσό των επιχειρήσεων που υποτίθεται ότι είχε κερδίσει η Γκαλβές κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης Τύπου νωρίτερα την Παρασκευή, ωθώντας την Γκάλβες να τον προκαλέσει να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του.

Αν μπορούσε, η Γκαλβές δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει την εκστρατεία της.

«Εάν όχι», είπε, «θα πρέπει να παραιτηθεί από την προεδρία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Eurovision: Θα αφαιρέσουν παλαιστινιακές σημαίες και σύμβολα στο κοινό

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα