Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα πρέπει να δημιουργήσει ένα «στερεό» φράγμα ασφαλείας γύρω από το Διαδίκτυό της υπό την επίβλεψη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, στην τελευταία έκκλησή του για προστασία των διαδικτυακών δεδομένων και πληροφοριών, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Η Κίνα πρέπει να επιμείνει στη διαχείριση, τη λειτουργία και τη διασφάλιση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο σύμφωνα με τη νομοθεσία, είπε ο Σι στις οδηγίες που παραδόθηκαν σε αξιωματούχους που συμμετείχαν σε διήμερη συνάντηση κυβερνοασφάλειας στο Πεκίνο που ολοκληρώθηκε το Σάββατο.
«Πρέπει να τηρήσουμε τη διαχείριση του Διαδικτύου από το Κόμμα και να τηρήσουμε (την αρχή) να κάνουμε το Διαδίκτυο να λειτουργεί για τους ανθρώπους», ανέφερε ο Σι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Την τελευταία δεκαετία, ο Σι έχει θέσει τη διατήρηση της ασφάλειας ως προτεραιότητα, με την αντίληψή του για την ασφάλεια να καλύπτει τα πάντα, από την πολιτική και την οικονομία μέχρι το περιβάλλον και τον κυβερνοχώρο.
Το 2015, η Κίνα ψήφισε νόμο για την εθνική ασφάλεια με ευρύτερο πεδίο εφαρμογής για να συμπεριλάβει τον κυβερνοχώρο της. Ένα χρόνο αργότερα, ψηφίστηκε νόμος που περιείχε απαιτήσεις για ελέγχους ασφαλείας και για αποθήκευση δεδομένων σε διακομιστές στην Κίνα.
Το 2021, η Κίνα εξέδωσε κανονισμούς γύρω από τη λεγόμενη υποδομή κρίσιμων πληροφοριών.
Φέτος, οι νομοθέτες ενημέρωσαν τη νομοθεσία κατά της κατασκοπείας για να απαγορεύσουν τη μεταφορά πληροφοριών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια και να διευρύνουν τον ορισμό της κατασκοπείας.
Η πλοήγηση στο πυκνό δίκτυο κανόνων και νόμων της Κίνας για τα διαδικτυακά δεδομένα και πληροφορίες δεν είναι χωρίς κίνδυνο για τις εταιρείες.
Τον Απρίλιο, η αμερικανική εταιρεία συμβούλων Bain & Co είπε ότι η αστυνομία επισκέφτηκε το γραφείο της στη Σαγκάη και ανέκρινε κάποιο προσωπικό. Οι Financial Times, επικαλούμενοι άτομα που ενημερώθηκαν για την αιφνιδιαστική επίσκεψη, ανέφεραν ότι η αστυνομία αφαίρεσε επίσης υπολογιστές και τηλέφωνα.
Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές είπαν στον μεγαλύτερο πάροχο χρηματοοικονομικών δεδομένων της Κίνας, Wind Information Co, να σταματήσει να παρέχει σε χρήστες offshore ορισμένα δεδομένα, είπαν πηγές στο Reuters εκείνη την εποχή.
Το 2021, οι αρχές ξεκίνησαν μια έρευνα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τον γίγαντα Didi Global, δύο ημέρες μετά την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες.