ΑΘΗΝΑ
05:34
|
02.05.2024
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους συριακούς όρους για να επιτραπεί στη βοήθεια να συνεχίσει να φτάνει σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν «απαράδεκτους» τους όρους που θέτει η Συρία σε μια προσφορά να επιτρέψει στη βοήθεια να συνεχίσει να φτάνει σε εδάφη που ελέγχονται από τους αντάρτες, σύμφωνα με το BBC.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η κυβέρνησή του θα επιτρέψει να συνεχίσει η βοήθεια να εισέρχεται στη χώρα μέσω του περάσματος Μπαμπ αλ-Χάουα από την Τουρκία.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν είχαν καταφέρει νωρίτερα να καταλήξουν σε συμφωνία για να παραμείνει ανοιχτή η συνοριακή διάβαση.

Περίπου 4,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη βορειοδυτική Συρία εξαρτώνται από τις παραδόσεις βοήθειας.

Σε επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ο Σύρος πρεσβευτής Μπασάμ Σαμπάγκ είπε ότι η Δαμασκός είχε λάβει μια «κυρίαρχη απόφαση» να αφήσει τη βοήθεια να περάσει από το Μπαμπ αλ-Χάουα για τους επόμενους έξι μήνες.

Θα επιτρέψει την επανέναρξη των παραδόσεων «σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση», είπε.

Ωστόσο, σε έγγραφο που στάλθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το είδαν τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) είπε ότι η πρόταση «περιέχει δύο απαράδεκτους όρους».

Ανέφερε ότι, πρώτον, η συριακή κυβέρνηση είχε «τονίσει ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν πρέπει να επικοινωνούν με οντότητες που χαρακτηρίζονται ως «τρομοκρατικές»».

Από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία το 2011, ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει συχνά χαρακτηρίσει τρομοκράτες οποιεσδήποτε ομάδες ανταρτών ή αντιπάλους του καθεστώτος του.

Η OCHA είπε επίσης ότι η Δαμασκός ήθελε επίσης η διανομή όλης της βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία να επιβλέπεται και να διευκολυνθεί από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και τη Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο (SARC).

Ανέφερε ότι ο όρος «δεν συνάδει με την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Εθνών ούτε είναι πρακτικός, καθώς η ΔΕΕΣ και η SARC δεν είναι παρόντες» στην περιοχή.

Ωστόσο, είπε ότι η προσφορά της συριακής κυβέρνησης θα μπορούσε να αποτελέσει «βάση για τα Ηνωμένα Έθνη να διεξάγουν νόμιμα διασυνοριακές ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μέσω της συνοριακής διέλευσης Μπαμπ αλ-Χάουα».

Την Τρίτη, η Ρωσία – βασικός σύμμαχος της Συρίας – χρησιμοποίησε το βέτο της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την εννιάμηνη παράταση της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επιτρέπει τη μεταφορά της βοήθειας μέσω του Μπαμπ αλ Χάουα.

Η Συρία και η Ρωσία είχαν προηγουμένως αντιταχθεί στον μηχανισμό παροχής βοήθειας του ΟΗΕ ως παραβίαση της κυριαρχίας της Συρίας,

Αλλά η Ρωσία δεν μπόρεσε τότε να κερδίσει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των 15 μελών του Συμβουλίου για την προτιμώμενη επιλογή της για εξάμηνη παράταση.

Οι ΗΠΑ – οι οποίες μαζί με τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν ζητήσει παράταση ενός έτους – κατηγόρησαν τη Ρωσία για «πράξη απόλυτης σκληρότητας».

Η προσφορά της συριακής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με ανησυχίες ότι η Δαμασκός θα μπορούσε να ελέγξει τη διανομή της βοήθειας και να την σταματήσει να φτάνει στις περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.

«Προτεραιότητα πρέπει να είναι να ρέει ξανά η βοήθεια, γρήγορα, στους ανθρώπους που τη χρειάζονται – και μετά να αποκτήσουμε βεβαιότητα για το μέλλον της», δήλωσε η πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου Μπάρμπαρα Γούντγουορντ μετά την ανακοίνωση της Συρίας.

«Αλλά χωρίς την παρακολούθηση του ΟΗΕ, ο έλεγχος αυτής της κρίσιμης σανίδας σωτηρίας έχει παραδοθεί στον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για τα δεινά του συριακού λαού», πρόσθεσε.

Η γραμμή ζωής Μπαμπ αλ-Χάουα έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη βορειοδυτική Συρία τον Φεβρουάριο, σκοτώνοντας περισσότερους από 4.500 ανθρώπους και εκτοπίζοντας 50.000 οικογένειες.

Παρά το αδιέξοδο στο Μπαμπ αλ-Χάουα, τα Ηνωμένα Έθνη εξακολουθούν να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν δύο πρόσθετα περάσματα βοήθειας που άνοιξαν με τη συγκατάθεση της συριακής κυβέρνησης μετά τον σεισμό μέχρι τις 13 Αυγούστου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα