ΑΘΗΝΑ
19:14
|
02.05.2024
Η Ινδία και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη χρήσης μηχανισμού πληρωμής ρουπίων-ντιρχάμ για τη διευθέτηση του διασυνοριακού εμπορίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία για την έναρξη χρήσης μηχανισμού πληρωμής ρουπίων-ντιρχάμ για τη διευθέτηση του διασυνοριακού εμπορίου, μετά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντα Μόντι στο Άμπου Ντάμπι, αναφέρει το Middle East Monitor. Υπογράφηκε επίσης συμφωνία για τη σύνδεση των συστημάτων ταχείας πληρωμής τους, συγκεκριμένα της Ενοποιημένης Διεπαφής Πληρωμών (UPI) της Ινδίας με την Πλατφόρμα Άμεσης Πληρωμής (IPP) των ΗΑΕ.

Ο Μόντι που πραγματοποίησε την ενδιάμεση επίσκεψη ενώ επέστρεφε από μια επίσκεψη στο Παρίσι ήταν μάρτυρας της υπογραφής δύο μνημονίων κατανόησης (MoU) μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και των δύο χωρών μαζί με τον πρόεδρο των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν.

Η Αποθεματική Τράπεζα της Ινδίας (RBI) δήλωσε σε χθεσινή δήλωση ότι: «Το Μνημόνιο Συνεννόησης για τη θέσπιση πλαισίου για τη χρήση τοπικών νομισμάτων για συναλλαγές μεταξύ Ινδίας και ΗΑΕ, στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος διακανονισμού τοπικών νομισμάτων για την προώθηση της χρήσης INR (ρουπία Ινδίας) και AED (Ντιρχάμ ΗΑΕ) διμερώς.»

«Το Μνημόνιο καλύπτει όλες τις συναλλαγές τρεχουσών λογαριασμών και τις επιτρεπόμενες συναλλαγές λογαριασμών κεφαλαίου», πρόσθεσε η ινδική κεντρική τράπεζα.

Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, το Reuters ανέφερε ότι η Ινδία θα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό για να πληρώσει για πετρέλαιο εκτός από άλλες εισαγωγές από το κράτος του Κόλπου, το οποίο ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου από το έτος έως τον Μάρτιο. Το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών ήταν 84,5 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής αργού πετρελαίου και επί του παρόντος το πληρώνει σε δολάρια. Το Μνημόνιο Συνεννόησης είναι το πρώτο του είδους του, με στόχο τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την προώθηση της χρήσης της ρουπίας και του ντιρχάμ σε διμερές επίπεδο. Είναι επίσης η τελευταία πρωτοβουλία για την αποδολαριοποίηση του διεθνούς εμπορίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα