ΑΘΗΝΑ
15:39
|
03.05.2024
Μαχητές της ομάδας Βάγκνερ έφτασαν στη Λευκορωσία από τη Ρωσία, δήλωσαν ουκρανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαχητές της ομάδας Βάγκνερ έφτασαν στη Λευκορωσία από τη Ρωσία, δήλωσαν ουκρανοί και Πολωνοί αξιωματούχοι το Σάββατο, μια ημέρα αφότου το Μινσκ είπε ότι οι μισθοφόροι εκπαίδευαν τους στρατιώτες της χώρας νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, αναφέρει το Reuters.

«Η Βάγκνερ βρίσκεται στη Λευκορωσία», δήλωσε ο Αντρί Ντεμτσένκο, εκπρόσωπος της ουκρανικής υπηρεσίας συνόρων, σε δήλωση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Είπε ότι η μετακίνηση «ξεχωριστών ομάδων» από τη Ρωσία έχει παρατηρηθεί στη Λευκορωσία.

Ορισμένοι μαχητές της Wagner βρίσκονται στη Λευκορωσία τουλάχιστον από την Τρίτη, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στους μαχητές.

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας δημοσίευσε ένα βίντεο την Παρασκευή, που δείχνει, όπως είπε, μαχητές της Βάγκνερ να δίνουν οδηγίες σε Λευκορώσους στρατιώτες σε μια στρατιωτική περιοχή κοντά στην πόλη Οσιποβίτσι.

Η μετακίνηση της Βάγκνερ στη Λευκορωσία ήταν μέρος μιας συμφωνίας που τερμάτισε την απόπειρα ανταρσίας της ομάδας τον Ιούνιο – όταν ανέλαβαν τον έλεγχο ενός ρωσικού στρατιωτικού αρχηγείου, βάδισαν στη Μόσχα και απείλησαν να οδηγήσουν τη Ρωσία σε εμφύλιο πόλεμο – είπε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο επικεφαλής της Wagner Γιεβγκένι Πριγκότζιν δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που έφυγε από τη νότια ρωσική πόλη Rostov-on-Don αργά στις 24 Ιουνίου.

Ο αναπληρωτής υπουργός συντονιστής των ειδικών υπηρεσιών της Πολωνίας, Στάνισλαβ Ζαρίν, δήλωσε ότι η Βαρσοβία έχει επίσης επιβεβαίωση για την παρουσία των μαχητών Wagner στη Λευκορωσία.

«Μπορεί να υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες από αυτούς αυτή τη στιγμή», είπε ο Ζαρίν στο Twitter.

Η Πολωνία δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι ενίσχυε τα σύνορά της με τη Λευκορωσία για να αντιμετωπίσει τυχόν πιθανές απειλές.

Αν και δεν έστειλε τα δικά του στρατεύματα στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επέτρεψε στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το Λευκορωσικό έδαφος για να εξαπολύσει την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε άφησε τη χώρα του να χρησιμοποιηθεί ως βάση για ρωσικά πυρηνικά όπλα.

Το Λευκορωσικό Hajun project, το οποίο παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα και το οποίο θεωρείται εξτρεμιστικός σχηματισμός από τις λευκορωσικές αρχές, ανέφερε ότι μια μεγάλη στήλη τουλάχιστον 60 οχημάτων εισήλθε στη Λευκορωσία τη νύχτα της Παρασκευής από τη Ρωσία.

Ανέφερε ότι τα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων φορτηγών και λεωφορείων, είχαν πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ σε αυτό που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ως ανατολική Ουκρανία. Σε μια κίνηση που καταδικάστηκε ευρέως ως παράνομη, η Μόσχα κινήθηκε πέρυσι για να προσαρτήσει τις δημοκρατίες, οι οποίες ήταν Ρώσοι πληρεξούσιοι από το 2014.

Το Hajun είπε ότι φαίνεται ότι μια στήλη Βάγκνερ κατευθυνόταν προς το Τσέλ στην κεντρική Λευκορωσία, όπου την περασμένη εβδομάδα έδειξαν σε ξένους δημοσιογράφους έναν καταυλισμό με εκατοντάδες κενές σκηνές.

Το βίντεο που κοινοποιήθηκε από τον Ρώσο πολεμικό ανταποκριτή Αλεξάντερ Κοτζ το βράδυ του Σαββάτου φαίνεται να δείχνει μια συνοδεία φορτηγών και στρατιωτικών οχημάτων σε έναν αυτοκινητόδρομο στη νότια Ρωσία, μερικά από τα οποία έφεραν τη σημαία Wagner.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αναφορά του Λευκορωσικού Hajun. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία σχετικά με τις αναφορές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα