ΑΘΗΝΑ
23:45
|
20.09.2024
Οι ΗΠΑ και η Κίνα θα προσπαθήσουν να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυτή την εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα προσπαθήσουν να αναζωογονήσουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυτή την εβδομάδα, σε διμερείς συναντήσεις που οι παρατηρητές ελπίζουν ότι θα ανεβάσουν τον πήχη στις φιλοδοξίες πριν από τις συνομιλίες για το κλίμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στα τέλη του 2023, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Οι συνομιλίες ακολουθούν άλλες δύο επισκέψεις υψηλού επιπέδου των ΗΠΑ στην Κίνα φέτος, καθώς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο εργάζονται για να σταθεροποιήσουν μια σχέση τεταμένη από εμπορικές διαμάχες, στρατιωτικές εντάσεις και κατηγορίες για κατασκοπεία.

Ο Τζον Κέρι, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την κλιματική αλλαγή, έφτασε στο Πεκίνο την Κυριακή για συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του Σιε Ζενχουά από Δευτέρα έως Τετάρτη. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε ζητήματα όπως η μείωση των εκπομπών μεθανίου, ο περιορισμός της χρήσης άνθρακα, ο περιορισμός της αποψίλωσης των δασών και η βοήθεια των φτωχών χωρών να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

Το ζευγάρι, που έχει καλλιεργήσει μια θερμή σχέση για περισσότερες από δύο δεκαετίες διπλωματίας, πιθανότατα θα συζητήσει επίσης τις αντιρρήσεις της Κίνας για τους δασμούς των ΗΠΑ και άλλους περιορισμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλιακών πάνελ και εξαρτημάτων μπαταριών, λένε οι παρατηρητές.

Η Ουάσιγκτον επιδιώκει να προστατεύσει τους κατασκευαστές των ΗΠΑ από ανταγωνιστές χαμηλού κόστους στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που υποπτεύεται ότι χρησιμοποιούν καταναγκαστική εργασία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

«Δεν θα έψαχνα για ανακαλύψεις σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά ελπίζω να αποκαταστήσουν την κανονική ευθυγράμμιση και τη διπλωματία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σάνταλοου, διευθυντής του προγράμματος ΗΠΑ-Κίνας στο Κέντρο Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής.

Ο Κέρι αναφέρθηκε στους στόχους του για το ταξίδι στην Κίνα σε ακρόαση της υποεπιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Βουλής την Πέμπτη, λέγοντας: «Αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε τώρα είναι πραγματικά να δημιουργήσουμε κάποια σταθερότητα στη σχέση χωρίς να παραχωρήσουμε τίποτα».

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι είναι πολύ ήπια με το Πεκίνο στη διπλωματία για το κλίμα, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα συνεχίζει να αυξάνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν δαπανηρά μέτρα καθαρισμού.

Ο Κέρι είναι ο τρίτος αξιωματούχος των ΗΠΑ μετά τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν που επισκέπτεται την Κίνα φέτος για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει μια σταθερή διμερή σχέση.

Και οι δύο χώρες λένε ότι θα πρέπει να είναι σε θέση να συνεργαστούν για την κλιματική αλλαγή ανεξάρτητα από άλλες διαφωνίες.

Ο Λι Σούο από την Greenpeace στο Πεκίνο είπε ότι οι προγραμματισμένες συνομιλίες έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή «παραμένει ακόμη η λυδία λίθος για τη σημαντικότερη διμερή σχέση του κόσμου».

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΕΣΜΩΝ

Οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν ιστορία τόνωσης των παγκόσμιων διαπραγματεύσεων για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένης της θέσεως των θεμελίων για τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015, όταν οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας της βιομηχανικής εποχής στον 1,5 C.

Ωστόσο, οι ευρύτερες εντάσεις έχουν παγώσει τη σχέση έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων των δασμών της εποχής Τραμπ σε κινεζικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών, την επίσκεψη της πρώην προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν πέρυσι, και ένας νόμος των ΗΠΑ που εμποδίζει τις εισαγωγές αγαθών από την περιοχή Xinjiang όπου η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η Κίνα χρησιμοποιεί καταναγκαστική εργασία.

Μετά το ταξίδι της Πελόζι τον Αύγουστο στην Ταϊβάν, ένα δημοκρατικά διοικούμενο νησί που η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της επικράτειάς της, το Πεκίνο δήλωσε ότι θα σταματήσει κάθε διάλογο με την Ουάσιγκτον για την κλιματική αλλαγή. Οι δύο χώρες ξεκίνησαν ξανά τις άτυπες συνομιλίες για το κλίμα τον Νοέμβριο στη σύνοδο κορυφής της COP27 στην Αίγυπτο.

Η ψήφιση από τις ΗΠΑ του σαρωτικού νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, του οποίου οι φορολογικές εκπτώσεις για την εγχώρια παραγωγή καθαρής ενέργειας επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κυριαρχία της Κίνας στον κλάδο και να αναζωογονήσουν την αμερικανική μεταποίηση, έχουν επίσης αυξήσει τις εντάσεις.

Και ενώ η Κίνα έχει προσθέσει περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια από ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος μαζί, έχει επίσης κάνει μια ισχυρή χρήση άνθρακα – μια σημαντική ανησυχία για την Ουάσιγκτον. Το 2022, η Κίνα εξέδωσε τον υψηλότερο αριθμό νέων αδειών για εργοστάσια άνθρακα από το 2015, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA) και το Global Energy Monitor (GEM).

«Ενώ οι ΗΠΑ θα εγείρουν το ζήτημα της διακοπής της ανάπτυξης της νέας παραγωγής άνθρακα, φαίνεται απίθανο η Κίνα να δώσει διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Άλντεν Μέιερ, Ανώτερος Συνεργάτης στο think tank E3G και μακροχρόνιος παρατηρητής διαπραγματεύσεων για το κλίμα.

«Και ενώ η Κίνα πιθανότατα θα εγείρει το ζήτημα των αμερικανικών δασμών στην κινεζική ηλιακή τεχνολογία, είναι απίθανο οι ΗΠΑ να ανακοινώσουν οποιεσδήποτε αλλαγές σε αυτό το μέτωπο», είπε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Γέλεν τον περασμένο μήνα, έκανε δημόσια ώθηση για να πείσει την Κίνα να συμμετάσχει στα κονδύλια του ΟΗΕ για να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Η Κίνα, η οποία θεωρεί τον εαυτό της αναπτυσσόμενο έθνος, έχει αντισταθεί.

Η Φανγκ Λι, διευθύντρια της Κίνας στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων, δήλωσε ότι αναμένει επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες να πιέσουν την Κίνα να ενισχύσει την εθνική της υπόσχεση για το κλίμα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσει απροθυμία από την κινεζική πλευρά που ενοχλείται από τους εμπορικούς φραγμούς των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φωτιά στον ΧΥΤΑ Καρπάθου: Ήχησε το 112

Ανησυχία επιστημόνων για τον «Παγετώνα της Αποκάλυψης» που λιώνει με γοργούς ρυθμούς

Κίνα: Ζωολογικός κήπος έβαφε σκύλους στα χρώματα των πάντα για να προσελκύσει επισκέπτες

Πυρκαγιές στην Πορτογαλία: 7 νεκροί και 1.000.000 στρέμματα στάχτη-Ημέρα πένθους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα