ΑΘΗΝΑ
22:09
|
06.05.2024
Ένας κινεζικός στόλος θα ενωθεί με τις ρωσικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας σε μια άσκηση με στόχο τη «διασφάλιση της ασφάλειας στρατηγικών πλωτών οδών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας κινεζικός ναυτικός στόλος ξεκίνησε την Κυριακή για να ενωθεί με τις ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας σε μια άσκηση με στόχο τη «διασφάλιση της ασφάλειας στρατηγικών πλωτών οδών», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Κίνας, όπως μεταδίδει το Reuters.

Με την κωδική ονομασία «Northern/Interaction-2023», η άσκηση σηματοδοτεί την ενισχυμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Κίνας και Ρωσίας από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και πραγματοποιείται καθώς το Πεκίνο συνεχίζει να αποκρούει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για επανέναρξη της στρατιωτικής επικοινωνίας.

Ο κινεζικός στολίσκος που αποτελείται από πέντε πολεμικά πλοία και τέσσερα πλοία ελικόπτερα, αναχώρησε από το ανατολικό λιμάνι του Qingdao και θα συναντηθεί με τις ρωσικές δυνάμεις σε μια «προκαθορισμένη περιοχή», ανέφερε το υπουργείο στον επίσημο λογαριασμό του στο WeChat την Κυριακή.

Το Σάββατο, το υπουργείο δήλωσε ότι οι ρωσικές ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν στην άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που και οι δύο ρωσικές δυνάμεις θα συμμετέχουν στην άσκηση, ανέφερε η κρατική εφημερίδα Global Times, επικαλούμενη στρατιωτικούς παρατηρητές.

Το Gromkiy και το Sovershenniy, δύο ρωσικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην άσκηση στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ξεχωριστή εκπαίδευση με το κινεζικό ναυτικό στη Σαγκάη για κινήσεις σχηματισμών, επικοινωνία και θαλάσσιες διασώσεις.

Πριν κάνουν λιμάνι στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης, τα ίδια πλοία απόπλευσαν και πέρασαν την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, ωθώντας τόσο την Ταϊπέι όσο και το Τόκιο να παρακολουθούν τα ρωσικά πολεμικά πλοία.

Λίγες μέρες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διακήρυξαν μια «χωρίς όρια» εταιρική σχέση που είπαν ότι αποσκοπούσαν στην αντιμετώπιση της επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ένας αξιοσημείωτος τομέας της εταιρικής σχέσης είναι η στρατιωτική συνεργασία.

Όταν ο υπουργός Άμυνας της Κίνας Λι Σανγκφού συναντήθηκε με τον αρχηγό του ρωσικού ναυτικού, ναύαρχο Νικολάι Γεβμένοφ, στο Πεκίνο αυτόν τον μήνα, και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς.

Ο Κινεζικός στρατιωτικός Αρχηγός Μικτού Επιτελείου Λιου Ζενλί και ο ανώτατος στρατιώτης της Ρωσίας, Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ έκαναν την ίδια υπόσχεση κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης τον Ιούνιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα