ΑΘΗΝΑ
19:49
|
06.10.2024
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι ξεκίνησε μια επίσημη επίσκεψη στη Συρία την Κυριακή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι ξεκίνησε μια επίσημη επίσκεψη στη Συρία την Κυριακή, την πρώτη Ιρακινού πρωθυπουργού από το ξέσπασμα του συριακού πολέμου το 2011, σε ένα ταξίδι με στόχο τη διασφάλιση των κοινών συνόρων τους και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών, αναφέρει το Reuters.

Το Ιράκ και η Συρία, που έχουν στενούς οικονομικούς, στρατιωτικούς και πολιτικούς δεσμούς με το περιφερειακό ισχυρό Ιράν, διατήρησαν σχέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, ακόμη και όταν άλλα αραβικά κράτη απέσυραν τους πρεσβευτές τους και έκλεισαν τις πρεσβείες τους στη Συρία.

Η Βαγδάτη και η Δαμασκός, μαζί με σιιτικές ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, συνεργάστηκαν στον αγώνα κατά της μαχητικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που εξαπλώθηκε από το Ιράκ στη Συρία και κάποια στιγμή έλεγχε περισσότερο από το ένα τρίτο και των δύο χωρών.

Ο Φαρχάντ Αλααλντίν, σύμβουλος εξωτερικών υποθέσεων του πρωθυπουργού, είπε ότι ο Σουδάνι πρόκειται να συζητήσει για την καταπολέμηση της ροής ναρκωτικών, ιδιαίτερα της αμφεταμίνης Captagon, και την αποτροπή της διείσδυσης μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα κοινά σύνορά τους μήκους 600 χιλιομέτρων.

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει επίσης την εμπορική και οικονομική συνεργασία και τις δυνατότητες επαναλειτουργίας ενός αγωγού εξαγωγής πετρελαίου στη Μεσόγειο, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει το Ιράκ να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές του διαδρομές, είπε.

Η επίσκεψη του Σουδάνι πραγματοποιείται καθώς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, ανοικοδομούν τις σχέσεις με τη Δαμασκό μετά από χρόνια εντάσεων.

Η Συρία ανεστάλη από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011 λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων από τον Άσαντ και πολλά κράτη του Κόλπου υποστήριξαν την ένοπλη αντιπολίτευση στην εξουσία του.

Όμως ο Άσαντ ανέκτησε τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας με στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη από τη Ρωσία και το Ιράν, η Συρία έγινε εκ νέου δεκτή στον Αραβικό Σύνδεσμο τον Μάιο και οι περιφερειακές χώρες επιδιώκουν διάλογο μαζί του για τον τερματισμό του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και την επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων.

Η Συρία συμφώνησε να βοηθήσει στον τερματισμό της διακίνησης ναρκωτικών μέσω των συνόρων της με την Ιορδανία και το Ιράκ.

Ανώτατοι Σύροι αξιωματούχοι και συγγενείς του Άσαντ έχουν τεθεί σε λίστες κυρώσεων τους τελευταίους μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους φερόμενους δεσμούς τους με το εμπόριο.

Η συριακή κυβέρνηση αρνείται ότι εμπλέκεται στο εμπόριο ναρκωτικών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή της ημερομηνίας του Συνεδρίου-Αποχώρησαν οι Kasselistas από τη συνεδρίαση της ΚΕ (upd)

Τη μετάθεση του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ κατά μια εβδομάδα αργότερα, στις 8-10 Νοεμβρίου εισηγήθηκε προς την Κ.Ε. η Πολιτική Γραμματεία-Διαφώνησε η Θεοδώρα Τζάκρη.
ΣΥΝΑΦΗ

Κινέζοι χάκερ παραβίασαν τα συστήματα υποκλοπής δικαστηρίων των ΗΠΑ, αναφέρει η WSJ

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα γιορτάζουν την 75η επέτειο των δεσμών τους

Οι Μαλδίβες θα ζητήσουν διάσωση από την Ινδία παρά τις τεταμένες σχέσεις

Ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί για τον τερματισμό των δεινών στη Μέση Ανατολή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα