ΑΘΗΝΑ
13:53
|
17.05.2024
Η Ρωσίδα Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να προστατεύσει τον ηγούμενο της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, Μητροπολίτη Πάβελ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσίδα Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τατιάνα Μοσκάλκοβα δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για να προστατεύσει τον ηγούμενο της Λαύρας Κιέβου-Πετσέρσκ, Μητροπολίτη Πάβελ, σε σχέση με τη σύλληψή του στην Ουκρανία, μεταδίδει το TASS.

«Θεωρώ τέτοιες ενέργειες κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης και προσβολή των συναισθημάτων εκατοντάδων χιλιάδων ενοριτών και ιερέων της UOC. Από αυτή την άποψη, θα απευθύνω έκκληση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με αίτημα να προστατέψει τον μητροπολίτη», είπε στο Telegram.

Νωρίτερα, το Περιφερειακό Δικαστήριο Solomensky του Κιέβου έκανε δεκτή αίτηση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας για να τεθεί υπό κράτηση ο μητροπολίτης ως προδικαστικός περιορισμός, αντί του προηγούμενου περιορισμού του κατ’ οίκον περιορισμού. Το δικαστήριο όρισε εγγύηση 33 εκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων (πάνω από 900.000 δολάρια). Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RBC-Ουκρανίας, το δικαστήριο αποφάσισε τη σύλληψη του μητροπολίτη μέχρι τις 14 Αυγούστου. Η εισαγγελία είχε ζητήσει από το δικαστήριο να τον προφυλακίσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου με εγγύηση 60 εκατομμυρίων εθνικών νομισμάτων (1,64 εκατομμύρια δολάρια). Ο μητροπολίτης είπε στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ότι υπήρχε 99% πιθανότητα να συλληφθεί.

Η κυβέρνηση κατήγγειλε τη συμφωνία μίσθωσης για τη Λαύρα Κιέβου-Πετσέρσκ με την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και ζήτησε από τους μοναχούς να εγκαταλείψουν το μοναστήρι. Οι μοναχοί του UOC αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις παράνομες απαιτήσεις και οι δύο πλευρές οδήγησαν το θέμα στο δικαστήριο.

Την 1η Απριλίου, η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας κατηγόρησε τον ηγούμενο της Λαύρας για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και δικαιολόγηση των ενεργειών της Ρωσίας. Τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό για 60 ημέρες, προδικαστικός περιορισμός που στη συνέχεια παρατάθηκε. Ο μητροπολίτης είπε ότι τον προσέγγισαν αξιωματικοί επιβολής του νόμου με πρόταση να κλείσουν τις υποθέσεις με την προϋπόθεση ότι δεν θα εκφραζόταν πλέον εναντίον της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και του επικεφαλής της Επιφάνιου. Στις 13 Ιουλίου, η υπηρεσία ασφαλείας κατηγόρησε τον πρύτανη για επανειλημμένη παραβίαση της θρησκευτικής ισότητας των πολιτών και αιτιολόγηση των ενεργειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ζήτησε να τεθεί υπό κράτηση ο μητροπολίτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα 20/5 ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα