Το Κοσσυφοπέδιο αγόρασε μια παρτίδα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, δήλωσε ο ηγέτης του την Κυριακή, σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει αναταραχές στο βορρά, όπου οι Σέρβοι αρνούνται να αναγνωρίσουν τις αρχές της Πρίστινα, αναφέρει το Reuters.
Σε μια ανάρτηση στο Facebook που τον δείχνει μπροστά σε ένα drone με τον υπουργό Άμυνας του, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι είπε ότι οι τελευταίες δαπάνες για την ασφάλεια κάνουν τη χώρα πιο ασφαλή.
Δεν έδωσε τον αριθμό ή το κόστος των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των πρώτων του Κοσσυφοπεδίου, ούτε είπε σε τι θα χρησιμοποιηθούν. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar έχουν αποκτήσει δημοτικότητα παγκοσμίως αφού χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό της Ουκρανίας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων.
«Το Κοσσυφοπέδιο είναι τώρα ακόμη πιο ασφαλές και πάντα περήφανο», είπε ο Κούρτι, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του αύξησε τα τελευταία δύο χρόνια τον αριθμό των στρατευμάτων κατά 80% και τον αμυντικό προϋπολογισμό περισσότερο από 100%.
Η 15χρονη δημοκρατία χτίζει έναν στρατό που θα έχει τελικά 5.000 τακτικούς στρατιώτες και 3.000 έφεδρους. Η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ έχει επίσης περισσότερους από 4.500 ειρηνευτές στη χώρα των 1,8 εκατομμυρίων κατοίκων.
Τους τελευταίους μήνες, το Κοσσυφοπέδιο αντιμετώπισε τη χειρότερη εθνοτική βία στο βορρά, όπου ζουν περίπου 50.000 Σέρβοι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Βελιγράδι.
Τα προβλήματα ξέσπασαν τον Μάιο μετά την ανάληψη των καθηκόντων των Αλβανόφωνων δημάρχων μετά από τοπικές εκλογές που μποϊκοτάρονταν από Σέρβους, ζητώντας την εφαρμογή μιας δεκαετούς συμφωνίας για περισσότερη αυτονομία.
Το Κοσσυφοπέδιο σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά τέσσερα από τα μέλη της συμμαχίας εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του το 2008 από τη Σερβία.
Μετά τη βία τον Μάιο, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς έθεσε τον στρατό του σε ετοιμότητα μάχης και μετέφερε μονάδες πιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.