Τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον Ρώσο ομόλογό του, αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, στο φόντο της λήξης, χθες Δευτέρα, της συμφωνίας για την μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Χακάν Φιντάν και ο Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, όπως επίσης και την προμήθεια από την Άγκυρα ενός ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους για χρήση σε δασικές πυρκαγιές, αναφέρει το ρεπορτάζ, επικαλούμενο πηγές που μίλησαν υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Επί του παρόντος, δεν υπάρχει καμία κίνηση πλοίων από ή προς τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά, δήλωσε στο TASS σήμερα η επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας στο Γραφείο του Συντονιστή του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα.
«Κανένα πλοίο δεν κινείται προς ή από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι η Πρωτοβουλία τερματίστηκε χθες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ παραμένει διαθέσιμη στην Κωνσταντινούπολη για διαβουλεύσεις όπως απαιτείται».
Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο που κυκλοφόρησε χθες βράδυ, υποστήριξε πως η διακίνηση σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, πρέπει να συνεχιστεί και θα μπορούσε να λειτουργήσει και χωρίς ρωσική συμμετοχή.
Οι προσπάθειες συνέχισης της συμφωνίας για τα σιτηρά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε κινδύνους επειδή ο διάδρομος από τον οποίο διέρχονταν τα πλοία βρίσκεται κοντά στη ζώνη των πολεμικών επιχειρήσεων, δήλωσε από την πλευρά του σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να εξέφρασε προβληματισμούς για πιθανούς κινδύνους και έλλειψη εγγυήσεων ασφαλείας σε περίπτωση που συνεχιστεί η διακίνηση σιτηρών παρά την λήξη της συμφωνίας, τονίζοντας πως «εάν κάτι επισημοποιηθεί χωρίς τη Ρωσία, αυτοί οι κίνδυνοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν». «Δεν μπορούμε να πούμε σε ποιο βαθμό και ποιες χώρες είναι έτοιμες να αναλάβουν τέτοιους κινδύνους», πρόσθεσε.
«Γνωρίζουμε καλά πως το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιεί αυτήν την ζώνη για πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική πτυχή που δεν πρέπει να λησμονηθεί», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.