ΑΘΗΝΑ
02:18
|
09.05.2024
Με την τροποποίηση προστίθενται στο Σύνταγμα ως λαοί της χώρας «οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι Αιγύπτιοι».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κείμενο της Πρότασης Τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας ενέκρινε απόψε το υπουργικό συμβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, ανάβοντας το πράσινο φως για την προώθησή της στη βουλή.

Σε σχετική κυβερνητική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι με την τροποποίηση προστίθενται στο Σύνταγμα ως λαοί της χώρας «οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Μαυροβούνιοι, οι Σλοβένοι, οι Εβραίοι και οι (βαλκάνιοι) Αιγύπτιοι».

Στο υφιστάμενο Σύνταγμα της χώρας περιλαμβάνονται επτά λαοί, που αναφέρονται ως εξής:

«Μακεδόνες, Αλβανοί, Τούρκοι, Βλάχοι, Σέρβοι, Ρομά και Βόσνιοι».

Ο πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, δήλωσε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση καταθέσει στο Κοινοβούλιο την πρότασή της για τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας θα χρειαστούν περίπου πέντε μήνες μέχρι την ολοκλήρωση της τελικής ψηφοφορίας και την υιοθέτηση της πρότασης.

Το ενδεχόμενο τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση μίας συμφωνίας της Βόρειας Μακεδονίας με τη Βουλγαρία, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα, προκαλεί τριγμούς στα Σκόπια, με τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να είναι τεταμένες.

Η Βουλγαρία, το περασμένο διάστημα παρεμπόδιζε επί δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ε.Ε. λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα