ΑΘΗΝΑ
05:00
|
06.05.2024
Ατύχησε ακόμη μία καλή γνωριμία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με συμβούλους αμερικανικών πολυεθνικών. Η αντίδραση της Γαλλίας την έθεσε εκτός νευραλγικού πόστου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

H κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν επέβαλε την απόσυρση της υποψηφιότητας της Αμερικανίδας οικονομολόγου και καθηγήτριας στο πανεπιστήμιο Γέιλ, Φιόνα Σκοτ Μόρτον, που προωθούσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την απόσυρση της υποψηφιότητας της Μόρτον ανακοίνωσε σήμερα με ανάρτησή της στο Τουίτερ η η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η ίδια η Μόρτον προχώρησε στην δημοσιοποίηση της ακόλουθης ανακοίνωσης:

«Δεδομένης της διαμάχης που έχει προκύψει λόγω της επιλογής μη Ευρωπαίου για τη θέση και τη σημασία να υπάρχει πλήρης υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πρόσωπο, καθώς επιβάλλει την εφαρμογή αποφάσεων, αποφάσισα ότι η καλύτερη πορεία είναι να αποσυρθώ και να μην αναλάβω τη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου».

Πληροφορίες του Politico αναφέρθηκαν στο έντονο παρασκήνιο που διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες πριν την απόσυρση της υποψηφιότητας της Μόρτον που είχε κατά το παρελθόν διατελέσει σύμβουλος αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών όπως η Μicrosoft, η Amazon  και η Apple προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορες πρωτοβουλίες που είχε δρομολογήσει εναντίον τους η Ε.Ε.

Την Τρίτη, ο Μακρόν δήλωσε πως είναι «επιφυλακτικός» στην υποψηφιότητα της Αμερικανίδας, επισημαίνοντας ότι η κίνηση δεν ήταν «συνεπής» ως προς τους στόχους στρατηγικής αυτονομίας των Βρυξελλών από τις ΗΠΑ.

Αντίθετοι με την υποψηφιότητα της Μόρτον ήταν (εκτός από τον Πρόεδρο Μακρόν) πέντε Επίτροποι της Κομισιόν που είχαν εκφράσει ανησυχίες για την επιλογή της Βεστάγκερ και της Προέδρου, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα