ΑΘΗΝΑ
04:33
|
03.05.2024
Ο Καρβαγιάλ, άλλοτε επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βενεζουέλας και κατηγορούμενος από τις ΗΠΑ για διακίνηση κοκαΐνης, κάλεσε τον στρατό σε πραξικόπημα το 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ούγκο Καρβαγιάλ, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες, αλλά υποστήριξε ενεργά τον Χουάν Γκουαϊδό το 2019, εκδόθηκε από την Ισπανία στις ΗΠΑ, δήλωσε ο δικηγόρος του.

Ο Καρβαγιάλ προσγειώθηκε στην Αμερική την Τετάρτη και αναμένεται να κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο δικηγόρος του.

Η έκδοσή του επιβεβαιώθηκε στο Reuters και από το γραφείο του εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν, το οποίο απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος του 63χρονου.

Οι εισαγγελείς της Νέας Υόρκης υποπτεύονται ότι ο Καρβαγιάλ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βενεζουέλας από το 2004 ως το 2011 και από το 2013 έως το 2014, χρησιμοποίησε τη θέση του για να υποστηρίξει τη διακίνηση ναρκωτικών από την αφοπλισμένη πλέον αντάρτικη ομάδα FARC στην Κολομβία.

Ισχυρίζονται ότι το 2006, ο Καρβαγιάλ, γνωστός και ως «Ελ Πόλο», συντόνισε την αποστολή 5.600 κιλών κοκαΐνης στο Μεξικό, με τις ΗΠΑ να είναι ο τελικός προορισμός των φορτίων. Ο πρώην επικεφαλής κατασκοπείας έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τον FARC ή τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ισπανικό δικαστήριο διέταξε την άμεση έκδοση του Καρβαγιάλ την Τρίτη, αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα απέρριψε την τελευταία του προσπάθεια να αποφύγει το να εκδοθεί στις ΗΠΑ. Οι δικαστές στο Στρασβούργο αποφάνθηκαν ότι οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης ότι ο πρώην αρχηγός κατασκοπείας αντιμετωπίζει τον «πραγματικό κίνδυνο» να λάβει ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς αναστολή στην Αμερική δεν μπορούν να αποδειχθούν.

Ο Καρβαγιάλ εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα το 2019, αφού προέτρεψε τον στρατό να στραφεί ενάντια στον Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προσπάθειας του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό να πάρει την εξουσία.

Στην πατρίδα του καταζητείται για διάφορες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η προδοσία και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Καρβαγιάλ μπορεί επίσης να ενδιαφέρει τις ΗΠΑ λόγω της υποτιθέμενης κατοχής ενοχοποιητικών στοιχείων κατά του αντιπάλου της Ουάσινγκτον στην «πίσω αυλή» της προέδρου Μαδούρο.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα είχε ζητήσει να εκδοθεί σε εκείνη ο Καρβαγιάλ.

Ο πρώην αξιωματούχος πληροφοριών συνελήφθη για πρώτη φορά στην Ισπανία το 2019, αλλά απέφυγε την έκδοσή του στις ΗΠΑ αφού δικαστήριο αποφάσισε ότι το αμερικανικό αίτημα έκδοσής του είχε «πολιτικά κίνητρα».

Οι δικαστές αργότερα υπαναχώρησαν από αυτήν την απόφαση, αλλά ο Καρβαγιάλ κρύφτηκε και συνελήφθη ξανά μόλις τον Σεπτέμβριο του 2021. Σύμφωνα με την αστυνομία, παρέμεινε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλάζοντας συχνά διευθύνσεις και μάλιστα υποβλήθηκε σε πλαστική επέμβαση για να κρύψει την ταυτότητά του.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα