ΑΘΗΝΑ
15:47
|
02.05.2024
49 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική απόβαση στο μαρτυρικό νησί που οδήγησε στην κατοχή και την διχοτόμηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο αεροδρόμιο της Τύμπου στα Κατεχόμενα της Κύπρου, αναμένεται να βρεθεί σήμερα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου, όπως αναφέρουν τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, να μοιραστεί μία «χαρμόσυνη είδηση», παράλληλα με την τέλεση των εγκαινίων του νέου αεροδρομίου στη 1 το μεσημέρι.

Σε μία ημέρα με ισχυρούς συμβολισμούς, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ενώ θα μιλήσει σε ειδική επετειακή συνεδρίαση της αυτοαποκαλούμενης βουλής του ψευδοκράτους, και θα απευθύνει χαιρετισμό στην παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 6 το απόγευμα.

Ν. Χριστοδουλίδης: Ημέρα τιμής και περισυλλογής

Από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, οι Ελληνοκύπριοι τιμούν τη μνήμη των πεσόντων καθώς συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική απόβαση, στις 20 Ιουλίου 1974, στην παραλία Πέντε Μίλι της Κερύνειας, που πραγματοποιήθηκε πέντε ημέρες μετά το πραξικόπημα κατά του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες κατά την τουρκική εισβολή παρέστη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στους τάφους των ηρώων.

Στη συνέχεια, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι η σημερινή είναι «μέρα τιμής, ημέρα περισυλλογής. Εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να υποσχεθούμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για την Κυπριακή Δημοκρατία, για την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας ότι, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν, έτσι ώστε να ανατρέψουμε την ανώμαλη παρούσα κατάσταση πραγμάτων, να δώσουμε, δηλαδή, νόημα στη θυσία τους μέσα από την επανένωση της πατρίδας μας».

«Παρά τις δυσκολίες, παρά τις προκλήσεις, τα προβλήματα, είμαστε εδώ και πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι οι κυπριακές πρωτοβουλίες αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα. «Έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ειδικότερα από κράτη-μέλη της ΕΕ και ελπίζουμε σύντομα να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα», είπε χαρακτηριστικά..

Αθήνα: Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα

«Σήμερα συμπληρώνονται 49 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974, η οποία προκάλεσε τον εδαφικό ακρωτηριασμό της Κύπρου και το συνεχιζόμενο δράμα χιλιάδων αγνοουμένων, εκτοπισμένων και εγκλωβισμένων», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του για τη θλιβερή επέτειο.

«Η Ελλάδα υποκλίνεται στη μνήμη των πεσόντων αδελφών και εκφράζει τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη της προς όλους τους Κύπριους και Ελλαδίτες που υπερασπίστηκαν με γενναιότητα τη Μεγαλόνησο», σημειώνει και προσθέτει: «Σχεδόν μισό αιώνα μετά, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως συμβαίνει και με τη συνεχιζόμενη εδώ και ενάμιση χρόνο ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».

«Για την Ελλάδα, η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργαζόμαστε συστηματικά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέψουν την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαίως αποδεκτής λύσης», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και συμπληρώνει: «Μίας λύσης, η οποία, θα λαμβάνει υπόψη της την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα την απαλλάσσει από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Μίας λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων επί του εδάφους και δεν μπορεί να υπάρξει συζήτηση για σενάριο “δύο κρατών”».

«Στον δίκαιο αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού, η Ελλάδα θα είναι πάντοτε και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή περιοδεία Δένδια στα Δωδεκάνησα με στάσεις σε Ψέριμο, Λειψούς και Πάτμο

Πολιτικές αντιδράσεις για την «προκλητική» αποφυλάκιση του Νίκου Μιχαλολιάκου

Χάγη: Απέρριψε τα έκτακτα μέτρα για τις γερμανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ

Αστυνομία και εθνοφρουρά εισέβαλαν στο UCLA-Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα