ΑΘΗΝΑ
15:03
|
13.05.2024
Οι Τόρις χάνουν δύο στις τρεις έδρες που παραδοσιακά αποτελούν οχυρά του Συντηρητικού Κόμματος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε θρίλερ για το κόμμα των Συντηρητικών έχουν εξελιχθεί εδώ και τρεις ημέρες οι δημοτικές εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία, με τους Τόρις να χάνουν σημαντικές έδρες σε περιφέρειες-κλειδιά και τους Εργατικούς να ανεβάζουν σημαντικά τα ποσοστά τους.

Οι Συντηρητικοί διατήρησαν σήμερα την έδρα του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον μεν, αλλά έχασαν με διαφορά σε άλλες δύο αναπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις, κάτι που εκλαμβάνεται ως ακόμη ένας άσχημος οιωνός γι’ αυτούς ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2024. Τα εκλογικά τμήματα έκλεισαν στις 22:00 [σ.σ. τοπική ώρα· τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας] και τα εκλογικά αποτελέσματα δημοσιοποιήθηκαν σήμερα το πρωί.

Από τις τρεις έδρες που αποτελούν τα πολιτικά οχυρά των Τόρις, οι τελευταίοι δεν διατήρησαν παρά μόνο αυτή του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, στις εκλογικές περιφέρειες Άξμπριτζ και Νότιο Ράισλιπ (δυτικό Λονδίνο). Σε αυτή την αναμέτρηση προέκυψε εκλογικό αποτέλεσμα-έκπληξη, ο Στιβ Τάκγουελ επικράτησε μόλις των Εργατικών, με 13.965 ψήφους, έναντι 13.470.

Παρά την στροφή ύψους 6,7% προς τους Εργατικούς, οι Τόρις κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την τοπική οργή για τη σχεδιαζόμενη επέκταση της Ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών του Ulez στο εξωτερικό Λονδίνο υπό τον δήμαρχο των Εργατικών Σαντίκ Καν, κερδίζοντας την έδρα με μόλις 495 ψήφους.

Ωστόσο, απεναντίας, οι Συντηρητικοί έχασαν με διαφορά την έδρα των περιφερειών Σόμερτον και Φρόουμ (νοτιοδυτική Αγγλία). Ο απερχόμενος βουλευτής Ντέιβιντ Γουόρμπερτον, που κατηγορήθηκε για κατανάλωση κοκαΐνης, αντικαθίσταται από από τη Σάρα Ντάικ των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που κέρδισε εξασφαλίζοντας 21.187 ψήφους έναντι 10.179, ενώ οι Τόρις είχαν κερδίσει εκεί την προηγούμενη εκλογική διαδικασία με διαφορά 19.000 ψήφων.

Το κόμμα του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ έχασε επίσης την έδρα των περιφερειών Σέλμπι και Έινστι (Γιόρκσιρ, βόρεια Αγγλία), παρότι είχαν στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση επικρατήσει με διαφορά 20.000 ψήφων.

Στο Σέλμπι και στο Έινστι, οι Εργατικοί κατάφεραν να επιτύχουν μια ταλάντευση 23,7% κάτι που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ για του Εργατικούς στη συγκεκριμένη περιφέρεια από το 1945.

Ο Κιρ Μάδερ, 25 ετών, θα γίνει ο νεότερος βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού εξασφάλισε 16.456 ψήφους έναντι 12.295 της υποψήφιας των Συντηρητικών, Κλερ Χολμς.

Ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ιστορικό αποτέλεσμα που δείχνει ότι οι άνθρωποι κοιτάζουν τους Εργατικούς και βλέπουν ένα αλλαγμένο κόμμα που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στις προτεραιότητες των εργαζομένων με ένα φιλόδοξο, πρακτικό σχέδιο να προσφέρει».

Ο κ. Μάδερ είπε ότι το κόμμα του είχε «ξαναγράψει τους κανόνες για το πού μπορούν να κερδίσουν οι Εργατικοί».

Είπε ότι οι ψηφοφόροι ήταν «εξαιρετικά απογοητευμένοι» με τον τρόπο που ο προηγούμενος βουλευτής των Τόρις της περιοχής είχε παραιτηθεί, αλλά ότι η κρίση κόστους ζωής ήταν το κορυφαίο ζήτημα στο τραπέζι.

Η παραίτηση του συμμάχου του Τζόνσον, Νάιτζελ Άνταμς ήρθε αφότου δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα του πρώην πρωθυπουργού – αν και δεν είπε ότι αυτός ήταν ο λόγος που παραιτήθηκε.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της παράταξής του προχθές Τετάρτη, ο Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε ότι οι αναπληρωματικές εκλογές αυτές θα αποτελούσαν «σκληρή μάχη» και απαίτησε ενότητα, σύμφωνα με τον βουλευτή Τζόναθαν Γκούλις, παρόντα στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Πάντως ο 43χρονος κ. Σούνακ, ο οποίος ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2022, μετά τις παραιτήσεις του Μπόρις Τζόνσον υπό το βάρος των σκανδάλων, και της Λιζ Τρας, που προκάλεσε χρηματοπιστωτικό πανικό ανακοινώνοντας μειώσεις φόρων χωρίς να έχει προβλεφθεί το πώς θα καλύπτονταν, απέφυγε το ταπεινωτικό μηδέν στα τρία.

Ο πρώην τραπεζικός μπήκε στην Ντάουνινγκ Στριτ με αέρα κομιστή σταθερότητας και επαγγελματισμού, αλλά τα σύννεφα δεν άργησαν να συγκεντρωθούν. Η εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του έπεσε αυτήν την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο, με το 65% των Βρετανών να εκφράζουν αρνητική άποψη, σύμφωνα με τους αριθμούς του ινστιτούτου YouGov.

Ο υψηλός πληθωρισμός εδώ κι έναν χρόνο, παρά τη μείωσή του στο 7,9% τον Ιούνιο, έπληξε σκληρά την αγοραστική δύναμη των Βρετανών. Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν με φόντο απεργίες των σιδηροδρομικών και των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων στραγγαλίζουν τα νοικοκυριά, σε μια χώρα όπου τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων δεν είναι σταθερά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έρευνα: Σχεδόν 1 στους 2 Έλληνες θεωρεί ότι δεν ζει σε δημοκρατική χώρα

ΕΛ.ΑΣ.: Ουδέποτε υπήρξε διάρρηξη στο ΥΠΕΣ

Αρμενία: 151 συλλήψεις διαδηλωτών κατά της παραχώρησης χωριών στο Αζερμπαϊτζάν

76 χρόνια Νάκμπα: Εκδήλωση των εργατικών σωματείων στο Μοναστηράκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα