ΑΘΗΝΑ
05:41
|
05.05.2024
Για άγνωστους έως τώρα λόγους οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν την άδεια για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία στην ιστορική μονή της Τραπεζούντας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η απόφαση των τουρκικών αχών να μην δώσουν άδεια για να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.

Παρότι από το 2010 οπότε και τελέστηκε για πρώτη φορά Θεία Λειτουργία στην ιστορική μονή του Πόντου από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, σχεδόν εκατό χρόνια μετά το κλείσιμό της, η Παναγία Σουμελά λειτούργησε και άλλες φορές τον Δεκαπενταύγουστο, φέτος κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί δυνατό.

Όπως αναφέρει η λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε η Μεγάλη Πρωτοσυγκελλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχεδίαζε να πάει στο μοναστήρι-σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού για να τελέσει τη Θεία Λειτουργία για τον Δεκαπενταύγουστο, οι τουρκικές αρχές δεν έδωσαν τη σχετική άδεια για την τέλεση του μυστηρίου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Εφέτος δεν θα τελεσθεί η Θεία Λειτουργία επί της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εις την ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, καθότι δεν εδόθη η απαιτούμενη άδεια παρά των αρμοδίων κυβερνητικών αρχών».

Από το μέχρι τώρα ρεπορτάζ, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί οι λόγοι της άρνησης από την πλευρά της Τουρκίας για τη θεία λειτουργία στη Μονή η οποία περιλαμβάνεται εγγεγραμμένη στον Προσωρινό Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα το Άγιο Φως

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο Φως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα