ΑΘΗΝΑ
12:54
|
10.05.2024
Στις επερχόμενες εκλογές της 23ης Ιουλίου στην Ισπανία αναφέρεται με δημοσίευμά του ο Guardian.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις επερχόμενες εκλογές της 23ης Ιουλίου στην Ισπανία αναφέρεται με δημοσίευμά του ο Guardian. Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι εθνικές εκλογές της Κυριακής μπορούν να φέρουν την Ακροδεξιά για πρώτη φορά στην κυβέρνηση μετά τη δικτατορία του Φράνκο και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας.

Ο Guardian αρχικά στέκεται στην περίπτωση της Εστρεμαδούρα. Εκεί προς το τέλος του περασμένου μήνα η ηγέτιδα του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), Μαρία Γκουαρδιόλα σε ομιλία της κατακεραύνωνε το ακροδεξιό Vox για την άρνηση της έμφυλης βίας, τη δαιμονοποίηση των μεταναστών και τις επιθέσεις του στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Στη συνέχεια το βρετανικό Μέσο, σημειώνει ότι η Γκουαρδιόλα άλλαξε τη στάση της. Αυτό που έκανε την ηγέτιδα του Λαϊκού Κόμματος στην Εστρεμαδούρα να αλλάξει τοποθέτηση ήταν ότι για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα να κυβερνήσει μετά τη δεύτερη θέση που πήρε στις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου, θα έπρεπε να βασιστεί στην υποστήριξη του κόμματος της.

Αρχικά η Γκουαρδιόλα δεν ήθελε να συνεργαστεί με το Vox, αν και το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει ήδη σε συμφωνία με την ακροδεξιά για την τοπική κυβέρνηση στη Βαλένθια.

Η Γκουαρδιόλα φαινόταν αμετακίνητη, ωστόσο την περασμένη Δευτέρα η ίδια ορκίστηκε πρόεδρος στην Εστρεμαδούρα, σχηματίζοντας συγκυβέρνηση με το Vox. Δικαιολογώντας την απόφασή της, η ίδια δήλωσε: «ο λόγος μου δεν είναι τόσο σημαντικός όσο το μέλλον του λαού της Εστρεμαδούρα».

Ο Guardian σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το Λαϊκό Κόμμα «αγκαλιάζει» την ακροδεξιά, κάτι που ίσως κάνει και την Κυριακή σχηματίζοντας συγκυβέρνηση με το Vox στην περίπτωση που δεν κατορθώσει να πάρει την απόλυτη πλειοψηφία.

«Κανονικοποίηση της συνεργασίας με την ακροδεξιά»

O Guardian, στη συνέχεια της ανάλυσής του, επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι ο Φεϊχόο υποτίθεται θα επιδίωκε να κερδίσει το κέντρο μετά την ανάδειξή του στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος, ο ίδιος και η ηγετική ομάδα του PP είναι πιο πρόθυμοι από ποτέ να κλείσουν συμφωνίες με την ακροδεξιά και να χρησιμοποιήσουν τακτικές που σχετίζονται με λαϊκιστές ηγέτες παρά με μετριοπαθείς, όπως αυτοχαρακτηρίζονται.

Έπειτα, το βρετανικό Μέσο αναφέρεται στις επιθέσεις που έχει κάνει το Λαϊκό Κόμμα σε δημοσιογράφους με κατηγορίες ότι διασπείρουν ψέματα για το PP ή ότι υποστηρίζουν τους Σοσιαλιστές, προκαλώντας την αντίδραση της μεγαλύτερης ένωσης συντακτών στη χώρα.

Ο Χοσέ Πάμπλο Φεράντιθ, επικεφαλής του τμήματος κοινής γνώμης και πολιτικής έρευνας του Ipsos στην Ισπανία, υποστηρίζει μιλώντας στον Guardian ότι αν και στις δημοσκοπήσεις δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά, οι ψηφοφόροι της Δεξιάς έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να πάνε να ψηφίσουν σε αντίθεση με αυτούς της Αριστεράς που δεν έχει καταφέρει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους της.

Η πιο ενδιαφέρουσα παρατήρηση που κάνει ο Φεράντιθ είναι ότι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι που κάποτε δεν θα ψήφιζαν Λαϊκό Κόμμα λόγω των συμμαχιών του με το Vox, τώρα είναι πιο πιθανό να το ψηφίσουν, καθώς τέτοιες συνεργασίες παρουσιάζονται ως κανονικές, αλλά και επειδή η εναλλακτική λύση θα ήταν ένας συνασπισμός των Σοσιαλιστών με την ακροαριστερή συμμαχία Sumar που ίσως στηριζόταν από τις ψήφους των βασκικών και καταλανικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

12 τραγούδια για την Παλαιστίνη

Το μήνυμα για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και λευτεριά στην Παλαιστίνη προσπαθούν να περάσουν μέσα από τη μουσική 12 γνωστοί καλλιτέχνες.
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά τον Μισούστιν προτείνει για πρωθυπουργό ο Πούτιν

Ράφα: Ισραηλινά τανκς «έκοψαν» την πόλη στη μέση

Τσαντ: Αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα η αντιπολίτευση

Αποκλειστική συνέντευξη στον «Dr.Phil» έδωσε ο Νετανιάχου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα