ΑΘΗΝΑ
00:11
|
28.04.2024
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέθεσαν ένα πολεμικό πλοίο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το Σάββατο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέθεσαν ένα πολεμικό πλοίο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το Σάββατο, την πρώτη φορά που ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εντάχθηκε ενεργά σε λιμάνι του εξωτερικού, καθώς οι δύο στενοί σύμμαχοι ενισχύουν τους στρατιωτικούς τους δεσμούς ως απάντηση στην επέκταση της περιφερειακής εμβέλειας της Κίνας, μεταδίδει το Reuters.

Το παράκτιο μαχητικό πλοίο κλάσης Independence – που πήρε το όνομά του από ένα καταδρομικό του Βασιλικού Ναυτικού της Αυστραλίας που βυθίστηκε ενώ υποστήριξε τις αποβάσεις των Πεζοναυτών των ΗΠΑ στο Guadalcanal το 1942 – παραγγέλθηκε σε μια τελετή σε μια αυστραλιανή ναυτική βάση στο λιμάνι του Σίδνεϊ, εντάσσοντας επίσημα στον ενεργό στόλο του Ναυτικού των ΗΠΑ.

«Οι Αυστραλοί μπορούν να είναι περήφανοι που αυτό το πλοίο, που σχεδιάστηκε στη Δυτική Αυστραλία από την τοπική βιομηχανία και πήρε το όνομά του από το HMAS Canberra, παραδίδεται εδώ για πρώτη φορά στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Marles σε δήλωση.

Η θέση σε λειτουργία του αμερικανικού πλοίου στα αυστραλιανά ύδατα αντανακλά την «κοινή μας δέσμευση να τηρήσουμε την τάξη που βασίζεται σε κανόνες», πρόσθεσε.

Η τελετή πραγματοποιείται εν μέσω των διετών στρατιωτικών ασκήσεων Talisman Sabre μεταξύ των ΗΠΑ και της Αυστραλίας, οι οποίες θεωρούνται ως επίδειξη δύναμης και ενότητας καθώς η Κίνα διεκδικεί όλο και περισσότερο την εξουσία στον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι ασκήσεις, που πραγματοποιούνται σε διάφορες τοποθεσίες σε όλη την Αυστραλία για δύο εβδομάδες, περιλαμβάνουν εικονικές χερσαίες και αεροπορικές μάχες, καθώς και αποβατικές αποβάσεις.

Εκτός από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, συμμετέχουν δυνάμεις από τον Καναδά, τα Φίτζι, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τη Δημοκρατία της Κορέας, την Τόνγκα και τη Βρετανία.

Στο πλαίσιο των πολεμικών αγώνων, η Ιαπωνική Δύναμη Αυτοάμυνας εδάφους (JGSDF) εκτόξευσε το Σάββατο έναν πύραυλο εδάφους-πλοίου στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Αυστραλίας στον κόλπο Τζέρβις, περίπου 195 χιλιόμετρα νότια του Σίδνεϊ.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας είπε ότι η άσκηση «σήμαινε την πρώτη φορά που η JGSDF δοκίμασε την ικανότητα της στην Αυστραλία».

Η Γερμανία συμμετέχει για πρώτη φορά με 210 αλεξιπτωτιστές και πεζοναύτες που συμμετέχουν, καθώς το ευρωπαϊκό έθνος ενισχύει την παρουσία του στην περιοχή.

Στο πλαίσιο του έργου AUKUS που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία συμφώνησαν να βοηθήσουν την Αυστραλία να αποκτήσει ένα στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Πριν από αυτό, στις αρχές της δεκαετίας του 2030, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποτίθεται ότι θα πουλήσουν στην Αυστραλία τρία πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Βιρτζίνια των ΗΠΑ, με μια επιλογή για την Αυστραλία να αγοράσει άλλα δύο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα