Το Μπαγκλαντές παλεύει με μια θανατηφόρα επιδημία δάγκειου πυρετού καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις των μουσώνων στη χώρα προκαλούν εκτεταμένες λοιμώξεις και γεμίζουν τα νοσοκομεία.
Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας στο έθνος της Νότιας Ασίας των 170 εκατομμυρίων ανθρώπων λένε ότι η ασθένεια έχει ήδη φτάσει σε επίπεδα «επιδημίας», παρόλο που η κυβέρνηση δεν έχει επισήμως ανακοινώσει κάτι τέτοιο.
Μέχρι το βράδυ της Κυριακής, τουλάχιστον 176 άνθρωποι – 31 εκ των οποίων παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών – είχαν πεθάνει από τον πυρετό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας (DGHS).
Η Τετάρτη ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα όταν 19 άνθρωποι πέθαναν από την ασθένεια, με την οποία έχουν νοσηλευτεί σχεδόν 33.000 άνθρωποι φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του DGHS.
Deadly dengue sweeps Bangladesh, risks deepening economic pain.https://t.co/7obMVURMgX pic.twitter.com/T5KsWL4XRS
— Nikkei Asia (@NikkeiAsia) July 24, 2023
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο φέτος ήταν στο «ανησυχητικό» υψηλό πενταετίας με 0,53 τοις εκατό, σε σύγκριση με 0,45 τοις εκατό πέρυσι όταν 281 άνθρωποι πέθαναν από δάγκειο πυρετό στο Μπαγκλαντές.
Το DGHS λέει ότι 115 από τους 176 θανάτους φέτος συνέβησαν τις πρώτες 23 ημέρες του Ιουλίου. Υπήρχαν μόνο 29 θάνατοι πέρυσι την ίδια περίοδο.
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς τόσο η νοσηλεία σε νοσοκομείο όσο και οι θάνατοι στο Μπαγκλαντές συνήθως κορυφώνονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
«Νομίζω ότι το ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού φέτος έχει τον ίδιο αντίκτυπο στους ανθρώπους όπως είχε το 2019, αν όχι περισσότερο», δήλωσε ο ANM Nuruzzaman, γιατρός και ειδικός στη δημόσια υγεία.
Αναφερόταν στο έτος που σημείωσε περισσότερες από ένα εκατομμύριο νοσηλείες –το υψηλότερο ποσοστό στη χώρα– και 179 θανάτους. Πολλοί στο Μπαγκλαντές εξακολουθούν να αποκαλούν το 2019 «έτος του δάγκειου πυρετού».
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να κηρύξει [φέτος] ως επιδημία και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει την εξάπλωση. Διαφορετικά, θα χειροτερέψει», είπε ο Nuruzzaman.
A deadly dengue outbreak in Bangladesh has prompted health experts to call for a national public health emergency as the total number of cases across the country surpasses 24,000, affecting the younger population between 18 and 40 the most pic.twitter.com/UAIXK4dKU2
— TRT World (@trtworld) July 19, 2023
Στις 16 Ιουλίου, ο Ιατρικός Σύλλογος του Μπαγκλαντές, το κορυφαίο σώμα για τους γιατρούς της χώρας, προέτρεψε επίσης την κυβέρνηση να κηρύξει το ξέσπασμα του δάγκειου πυρετού ως «έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία».
Η ΜΚΟ Save the Children εξέδωσε τη Δευτέρα μια δήλωση, λέγοντας ότι το Μπαγκλαντές αντιμετωπίζει τη «χειρότερη επιδημία δάγκειου πυρετού των τελευταίων πέντε ετών» και τα παιδιά ηλικίας πέντε έως 14 ετών φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της επιδημίας «ως η χειρότερα πληγείσα ηλικιακή ομάδα».
«Είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ασθένεια επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πιο αδύναμο από τους ενήλικες και τείνουν να παίζουν έξω όπου υπάρχει λιγότερη προστασία από τα κουνούπια», είπε η φιλανθρωπική οργάνωση.
Ο ακτιβιστής Mizanur Rahman από τη Ντάκα είπε ότι οι αρχές γνώριζαν ότι οι βροχές των μουσώνων θα δημιουργήσουν το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τον ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια, αλλά δεν ενήργησαν εγκαίρως.
Καθώς πάνω από το 90 τοις εκατό των περιπτώσεων δάγκειου πυρετού αναφέρονται από αστικές περιοχές, πολλοί Μπαγκλαντεσιανοί κατηγορούν τις δημοτικές αρχές των πόλεων ότι δεν λαμβάνουν έγκαιρα μέτρα για να ελέγξουν την αναπαραγωγή των κουνουπιών Aedes που προκαλούν την ασθένεια.
#Dengue is a viral infection that spreads from the bits of infected mosquitos. Here's what you need to know about #DengueFever ?? pic.twitter.com/ioMFLkXVwK
— WHO African Region (@WHOAFRO) July 18, 2023