ΑΘΗΝΑ
20:43
|
15.11.2024
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως οι Κινέζοι αξιοποιούν παραθυράκια του νόμου για να προωθήσουν στρατιωτικά είδη και τεχνολογία «διπλής χρήσης».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τη σημαντική πώληση στρατιωτικού προστατευτικού υλικού και όπλων κινέζικων εταιριών στη Ρωσία καταγράφει σημερινό ρεπορτάζ της ευρωπαϊκής έκδοσης του Politico.eu.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Η Κίνα μυστικά στέλνει αρκετό εξοπλισμό στη Ρωσία για να εξοπλίσει ένα στρατό» επιχειρείται να καλλιεργηθεί η εντύπωση σινικής συνδρομής στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά (έστω για τα μάτια του κόσμου) στους τερατώδεις (από άποψη ποσότητας, τεχνολογίας, όγκου και κόστους) στρατιωτικούς εξοπλισμούς εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που σπρώχνουν χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ (εντός και εκτός ΝΑΤΟ) στην κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η αποστολές στρατιωτικών εξοπλισμών από την Κίνα στη Ρωσία γίνονται αξιοποιώντας «παραθυράκια του νόμου» που επιτρέπουν στις σινικές εταιρίες να ξεγλιστρούν από τις κυρώσεις που, ούτως ή άλλως, μονομερώς επέβαλαν χώρες του δυτικού στρατοπέδου σε βάρος της Ρωσίας.

Το ρεπορτάζ ξεκινά με την εξέταση αλεξίσφαιρων γιλέκων της σινικής εταιρίας Shanghai H Win από «πιθανώς Ρώσο πελάτη» και στη συνέχεια επικαλείται «τελωνειακά αρχεία» που απέκτησε (άγνωστο πώς) το Politico.eu  που φέρεται να δείχνουν πως Ρώσοι αγοραστές «έχουν δηλώσει παραγγελίες για εκατοντάδες χιλιάδες αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη της εταιρίας Shanghai H Win».

Οι ρεπόρτερ του Politico.eu υποστηρίζουν πως τέτοια στοιχεία δείχνουν «πως η Κίνα, παρά τις εκκλήσεις του Πεκίνου για ειρήνη, ξεπερνά την κόκκινη γραμμή στέλνοντας αρκετά μη θανάσιμα αλλά στρατιωτικά χρήσιμα είδη και εξοπλισμό που μπορούν να έχουν υλική επίδραση στον 17μηνο πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία».

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως οι Κινέζοι αξιοποιούν παραθυράκια του νόμου για να προωθήσουν στρατιωτικά είδη και τεχνολογία «διπλής χρήσης» (που αφορά δηλαδή και ειρηνικούς και στρατιωτικούς σκοπούς) που κάνουν τις αρχές δυτικών χωρών να επικαλούνται αυτή τη διπλή χρήση «για να μην αντιμετωπίσουν μία τεράστια οικονομική δύναμη όπως το Πεκίνο».

Βέβαια, το ρεπορτάζ αναφέρει πως ΚΑΙ η Ουκρανία είναι «πελάτης της Κίνας» εκτιμώντας πως οι σινικές εξαγωγές τέτοιου εξοπλισμού προς το Κίεβο έχουν μειωθεί «σημαντικά».Αναφέρει έτσι πως η Ρωσία φέτος εισήγαγε τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα, που είναι 30 φορές περισσότερα από εκείνα που εξήγαγες στην Ουκρανία.

Υποστηρίζει επίσης πως οι εξαγωγές ειδικών κεραμικών υλικών που χρησιμοποιούνται σε είδη προστασίας της σωματικής ακεραιότητας στρατιωτών αυξήθηκαν κατά 69% στη Ρωσία ξεπερνώντας σε αξία τα 225 εκατομμύρια δολάρια ενώ το ίδιο διάστημα μειώθηκαν κατά 61% στην Ουκρανία με αξία που δεν ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι συντάκτες του άρθρου φροντίζουν να επικαλεστούν δήλωση της Χελένα Λεγκάρντα, που είναι ειδική αναλύτρια σε θέματα σινικής αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής στο γερμανικό Ινστιτούτο «Mercator Institute for China Studies» κατά την οποία «αυτό που είναι σαφές, είναι πως η Κίνα, παρά τους ισχυρισμούς περί ουδετερότητας, στηρίζει στην πραγματικότητα τις θέσεις της Ρωσίας σε αυτό τον πόλεμο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία Ζελένσκι για το τηλεφώνημα του Σολτς στον Πούτιν

Διαμαρτυρίες εργαζομένων εργοστασίου που κλείνει η Audi στις Βρυξέλλες

Πιο γρήγορα θα τελειώσει ο πόλεμος με τον Τραμπ, λέει τώρα ο Ζελένσκι…

Μυστική συνάντηση του Ίλον Μασκ με τον Ιρανό πρέσβη στη Νέα Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα