ΑΘΗΝΑ
23:12
|
27.04.2024
Με αναφορές στις πυρκαγιές και ιδιαίτερα στη Ρόδο ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με αναφορές στις πυρκαγιές και ιδιαίτερα στη Ρόδο ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

«Η σημερινή επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας βρίσκει τη χώρα μας σε μάχη με την Κλιματική κρίση. Βιώσαμε τον όλεθρο και τελευταία στη Ρόδο. Προσπαθούμε να διαχειριστούμε συνεχείς αναζωπυρώσεις. Παρά την επέλαση της φωτιάς, δεν υπήρξε κανένας σοβαρός τραυματισμός», ανέφερε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.

«Το φετινό καλοκαίρι έχει απανωτούς καύσωνες. Τα μεσογειακά μας δάση ήταν πάντα επιρρεπή στις πυρκαγιές. Στη Ρόδο έχουμε 6 μποφόρ και μετά τη δεύτερη μέρα οι φλόγες κάλυψαν μια τεράστια έκταση. Κι αυτό ενώ επιχειρούσαν 15 εναέρια μέσα. Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν εγκαίρως σε ασφαλή σημεία. Η αναμέτρηση ήταν και είναι άνιση και έτσι θα συνεχιστεί αν συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες. Τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είμαστε σε μόνιμη επιφυλακή. Τα λόγια μου είναι ειλικρινή και περιγράφουν την αλήθεια. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα ξαναφτιάξουμε αυτά που χάσαμε, θα αποζημιώσουμε αυτούς που χτυπήθηκαν. Θα δούμε το ενδεχόμενο εμπρησμών ή αμέλειας», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: « Μέσα σε αυτό το δράμα αναδείχθηκε ο ηρωισμός των Ροδιτών. Όλος ο πληθυσμός εντάχθηκε δίπλα στην Πολιτεία και βοήθησε τους τουρίστες. Τους ευχαριστώ όλους. Είναι κάτι που αναγνωρίζουν πρώτοι οι ίδιοι οι τουρίστες και ο διεθνής Τύπος. Παράδοξο είναι ότι ακούμε πάλι για ανετοιμότητα του κράτους».

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και θα εκδηλώνεται με μεγαλύτερες καταστροφές. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση δεν πρέπει να αρκείται σε όποια πρόοδο. Πρέπει να προσαρμόζουμε τις πρωτοβουλίες σε αυτές τις συνθήκες. Απαιτείται όμως και αλλαγή κουλτούρας. Από την Πολιτεία μέχρι τον πολίτη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ δεν παρέλειψε να απαντήσει και στην κριτική ότι το κράτος αρκείται στις εκκενώσεις.

«Το κράτος ήταν παρών και ενισχυμένο όσο ποτέ. Μπορούμε από ένα σύγχρονο κτήριο να επιβλέπουμε τις επιχειρήσεις. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν δεν είχαμε κάνει αυτές τις αλλαγές. Θα ήθελα να μην ακουστεί το επιχείρημα ότι τάχα αρκούμαστε στις εκκενώσεις. Το 112 έχει σώσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Κι αυτό έχει το δικό του ειδικό βάρος μετά την τραγωδία στο Μάτι. Ναι, έχουμε τον τρόπο να κάνουμε οργανωμένες εκκενώσεις με ασφάλεια και να προστατεύουμε τους ανθρώπους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα