«Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων η κυβέρνηση Μητσοτάκης ΑΕ 2.0, αφορά την “άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού”. Κατ’ ουσίαν, ωστόσο, στόχος δεν είναι να αρθούν οι άδικοι και ταξικής φύσεως περιορισμοί που εισήγαγε ο σχετικός “νόμος Θεοδωρικάκου” το 2019, με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά να ανοίξει η κερκόπορτα της αλλοίωσης του εκλογικού σώματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομάδα Παρέμβασης στο Κοινοβουλευτικό Έργο του ΜέΡΑ25.
«Πράγματι, αυτή η βιαστική επιλογή δεν είναι τυχαία. Πρόκειται για μια εκ του πονηρού προσπάθεια απροκάλυπτης ψηφοθηρίας που αποκαλύπτει την ανασφάλεια της κυβέρνησης απέναντι στις κοινωνικές αντιδράσεις σε αυτά που έρχονται. Πρόκειται για προφανή επιδίωξη αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, μέσω της δυνάμει συμπερίληψης έως και δύο εκατομμυρίων ανθρώπων οι οποίοι δεν διατηρούν κανένα πολιτικό δεσμό με τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι συμπράττουν σε αυτή την επικίνδυνη κυβερνητική επιλογή, όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα εθνικιστικά κόμματα της νέας Βουλής».
«Υπενθυμίζουμε πως όταν το Νοέμβριο 2019 ψηφίστηκε ο “νόμος Θεοδωρικάκου” για τη “διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος” των απόδημων συμπατριωτών μας (ν.4648/2019), με τη συμπαιγνία όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων πλην του ΜέΡΑ25 και αφού είχε προηγηθεί ένα άκρως τοξικό πολιτικάντικο, μικροκομματικό αλισβερίσι, το ΜέΡΑ25 ήταν το μόνο κόμμα που είχε αντισταθεί στην εκτροπή, καταψηφίζοντας αυτό το αντιδημοκρατικό νομοθετικό έκτρωμα. Σε εκείνον τον εμπαιγμό των αποδήμων μας είχε λάβει ενεργό μέρος και το ΚΚΕ, αφού αυτό ήταν που επέβαλε τον όρο να αποτελεί κριτήριο για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγειν η κατοχή περιουσίας στην Ελλάδα, καθιστώντας το δικαίωμα ψήφου σε ταξικό προνόμιο!», συνεχίζει η ανακοίνωση.
«Ως φυσικό επακόλουθο, αυτή η εκτροπή, αντί να διευκολύνει, ουσιαστικά απαγόρευσε την ψήφο σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας και κυρίως, στα νέα παιδιά που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στα χρόνια των μνημονίων!», συμπεραίνει το κόμμα για να προσθέσει:
«Απέναντι σε εκείνον το διακομματικό εμπαιγμό, το ΜέΡΑ25 δεν είχε αρκεστεί στην καταγγελία της μεθόδευσης, αλλά είχε αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, καταθέτοντας σχετική και συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου τον Οκτώβριο 2019 και επανακαταθέτοντάς την ως τροπολογία τον Απρίλιο 2021. Με αυτή την Πρόταση, το ΜέΡΑ25 παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ισότιμη ψήφο των αποδήμων, επιδιώκοντας το σεβασμό και τη δικαίωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, τους οποίους οι κυβερνητικές πολιτικές έδιωξαν είτε στα χρόνια της Χρεοδουλοπαροικίας, είτε στα πέτρινα χρόνια του παρελθόντος».
«Αφού υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι εκείνη η πρωτοβουλία που δεν απορρίφθηκε μόνο από την ΝΔ, αλλά επίσης και από τους συνενόχους της ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ –που σήμερα χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα”, ενώ είχαν συμμετάσχει ασμένως στο αλισβερίσι του 2019– συνοψιζόταν στη δημιουργία Εκλογικών Περιφερειών Απόδημων Ελλήνων (π.χ. ανά ήπειρο), με στόχο την αναλογικότητα και τη δημοκρατική εκπροσώπηση, η δε κατανομή των εδρών να γίνεται στη βάση φόρμουλας που αποδίδει έδρες στις εν λόγω Περιφέρειες ανάλογα με τον αριθμό των αποδήμων που απογράφονται, στη βάση της πλήρους ισοτιμίας των Ελλήνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Έτσι, η εκπροσώπηση των αποδήμων στη Βουλή των Ελλήνων, θα τους αναδείκνυε σε απολύτως ισότιμους Έλληνες, που δεν θα τους χρησιμοποιούσε ως κομματικό στρατό των ανά την Ελλάδα κομματαρχών, που θα τους έδινε τη δυνατότητα να εκπροσωπήσουν τους απόδημους των χωρών στις οποίες ζουν, που θα τους παρείχε κίνητρο να παραμένουν Έλληνες στο εξωτερικό με τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και στο πολιτικό γίγνεσθαι των χωρών υποδοχής τους», καταλήγει η ανακοίνωση.