ΑΘΗΝΑ
22:59
|
03.05.2024
Προς ολοταχώς για υποτίμηση του πέσο και για νέα φορολογικά μέτρα λιτότητας βαδίζει η Αργεντινή ώστε να επιτύχει τη συμφωνία με το ΔΝΤ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να οριστικοποιήσει τη βάση για μια οικονομική συμφωνία με την Αργεντινή σχετικά με την αναθεώρηση του δανείου της χώρας με το ΔΝΤ, ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε την Κυριακή το Ταμείο με έδρα την Ουάσινγκτον.

Οι ομάδες του υπουργείου Οικονομίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Αργεντινής και το προσωπικό του ΔΝΤ ολοκλήρωσαν τις βασικές πτυχές του τεχνικού έργου της επόμενης αξιολόγησης, ανέφερε το ΔΝΤ στο Twitter.

«Οι κεντρικοί στόχοι και οι παράμετροι που θα αποτελέσουν τη βάση για μια «συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού» έχουν συμφωνηθεί, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες πριν προχωρήσουμε στην αναθεώρηση του προγράμματος της Αργεντινής», πρόσθεσε.

Η χώρα πρόκειται να αποκαλύψει φορολογικά και νομισματικά μέτρα που θα υποτιμήσουν ουσιαστικά το πέσο ως μέρος της συμφωνίας, ανέφεραν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι το Μπουένος Άιρες θα εισαγάγει μια νέα προτιμησιακή συναλλαγματική ισοτιμία για τις αγροτικές εξαγωγές και τις εισφορές στις εισαγωγές τη Δευτέρα.

Η Αργεντινή αντιμετωπίζει λήξεις δανείων με το ΔΝΤ αξίας περίπου 3,4 δισ. δολαρίων μεταξύ 31 Ιουλίου και 1ης Αυγούστου, τη στιγμή που τα καθαρά αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας είναι περίπου 6,5 δισ. δολάρια.

Η χώρα της Νότιας Αμερικής ελπίζει να αλλάξει τους οικονομικούς στόχους που είχε συμφωνήσει με το Ταμείο και να προωθήσει ορισμένες εκταμιεύσεις του ΔΝΤ που έχουν προγραμματιστεί για φέτος, καθώς μάχεται μια σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση που η έλλειψη αποθεματικών θα μπορούσε να επιδεινώσει.

Πηγή του υπουργείου Οικονομίας επισήμανε ότι το πρόγραμμα εκταμίευσης για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 έχει ήδη κλείσει και ότι η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού θα μπορούσε να υπογραφεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Η Αργεντινή, η οποία επίσης παλεύει με υψηλό πληθωρισμό και σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα στο εισόδημά της σε ξένο νόμισμα λόγω μιας σοβαρής ξηρασίας που περιόρισε την κύρια πηγή εξαγωγών της, τη γεωργία.

Το ΔΝΤ είπε ότι η συμφωνία επιδιώκει να παγιώσει τη «δημοσιονομική τάξη και να ενισχύσει τα αποθεματικά», αναγνωρίζοντας τον αντίκτυπο της ξηρασίας, καθώς και τη ζημιά στις εξαγωγές και τα φορολογικά έσοδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα