Οι καύσωνες που έπληξαν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ τον Ιούλιο θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, ισχυρίζεται μια έρευνα.
Όπως αναφέρει, μεταφέροντας τα πορίσματα της έρευνας, το BBC η υπερθέρμανση του πλανήτη από την καύση ορυκτών καυσίμων έκανε επίσης 50 φορές πιθανότερο το κύμα καύσωνα που επηρεάζει περιοχές της Κίνας.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι κλιματική αλλαγή έκανε τον καύσωνα στη νότια Ευρώπη 2,5 βαθμούς θερμότερο.
Οι συγγραφείς της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά της υπογραμμίζουν τη σημασία της προσαρμογής του κόσμου σε υψηλότερες θερμοκρασίες επειδή αυτές δεν είναι πλέον «σπάνιες» και επειδή οι κοινωνίες είναι προς το παρόν απροετοίμαστες για αυτές.
«Η ζέστη είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους τύπους καταστροφών», λέει η Τζούλι Αρίγκι από το Κλιματικό Κέντρο Ερυθρού Σταυρού της Ερυθράς Ημισελήνου, μία από τις συγγραφείς.
Οι χώρες πρέπει να χτίσουν σπίτια ανθεκτικά στη θερμότητα, να δημιουργήσουν «κέντρα δροσιάς» για να βρίσκουν οι άνθρωποι καταφύγιο και να βρουν τρόπους να δροσίσουν τις πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της φύτευσης περισσότερων δέντρων, λέει.
Τον Ιούλιο, ρεκόρ θερμοκρασίας έσπασαν σε περιοχές της Κίνας, των νότιων ΗΠΑ και της Ισπανίας. Εκατομμύρια άνθρωποι πέρασαν μέρες υπό κόκκινο συναγερμό για υπερβολική ζέστη.
Οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να αποτελέσει πολύ σοβαρή απειλή για τη ζωή, ειδικά των ηλικιωμένων. Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη κατά τη διάρκεια των καύσωνα του περασμένου έτους στην Ευρώπη.
«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε πριν. Δείχνει ξανά πόσο ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή σε αυτό που βιώνουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Φριντερίκε Ότο από το Imperial College του Λονδίνου.
Επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία στην ομάδα World Weather Attribution μελέτησαν τους πρόσφατους καύσωνες για να εντοπίσουν τη συσχέτισή τους με την κλιματική αλλαγή.
Προσομοίωσαν έναν κόσμο χωρίς τις επιπτώσεις των εκπομπών που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα στις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια των κυμάτων καύσωνα.
Ο καύσωνας της Βόρειας Αμερικής ήταν 2°C θερμότερος και ο καύσωνας στην Κίνα ήταν 1°C υψηλότερος λόγω της κλιματικής αλλαγής, κατέληξαν.
Η μελέτη εξέτασε επίσης τον ρόλο του Ελ Νίνιο, ενός φαινομένου που φέτος ξεκίνησε τον Ιούνιο και το οποίο οδηγεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως καθώς τα ζεστά νερά ανεβαίνουν στην επιφάνεια στον τροπικό Ειρηνικό ωκεανό και διοχετεύουν θερμότητα στον αέρα.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ελ Νίνιο πιθανότατα έπαιξε έναν μικρό ρόλο, αλλά ότι η καύση ορυκτών καυσίμων αποτελεί την κύρια αιτία για τους πιο έντονους καύσωνες.