ΑΘΗΝΑ
18:22
|
05.05.2024
Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως αγνοούν τους λόγους που έχουν προκαλέσει την αύξηση των επιθετικών ρωσικών κινήσεων στον ουρανό της Συρίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος τύπου Su-27 που πετούσε στις 23 Ιουλίου 2023 πάνω από τη Συρία  προκάλεσε φθορές σε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου MQ-9 που πραγματοποιούσε πτήση συλλογής πληροφοριών.

Σε ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρεται πως το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε πολύ κοντά στο αμερικανικό τηλεκατευθυνόμενο και έριξε φωτοβολίδες σε ευθεία βολή σε απόσταση ελάχιστον μέτρων προκαλώντας «σοβαρές βλάβες στην προπέλα του αμερικανικού σκάφους». Σημειώνεται δε χαρακτηριστικά πως «ευτυχώς οι χειριστές του MQ-9 κατάφεραν να το κρατήσουν στον αέρα και να αποτρέψουν τη συντριβή του οδηγώντας το με ασφάλεια στη βάση του».

Το συμβάν καταγράφηκε στις 7.23 π.μ. (ώρα Συρίας) την Κυριακή 23 Ιουλίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται πως αγνοούν τους λόγους που έχουν προκαλέσει την αύξηση των επιθετικών ρωσικών κινήσεων στον ουρανό της Συρίας.

«Υπάρχει κάτι σαν αύξηση, αλλά δεν θα το τόνιζα τόσο πολύ. Νομίζω πως οι δυνάμεις μας έχουν τους κατάλληλους κανόνες εμπλοκής και τις οδηγίες για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους» δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, αρχηγός γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ.

Στις 16 Ιουλίου 2023, αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου MC-12 Liberty προσεγγίστηκε επικίνδυνα από ρωσικό μαχητικό με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια του τετραμελούς πληρώματος.

Σήμερα, πάντως, μετά και από το νέο ρωσο-αμερικανικό συμβάν, ο Αμερικανός στρατηγός Μάικλ «Έρικ» Κουρίλα που είναι επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού (αρμόδια για την περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής) δήλωσε πως «η ρωσική επισφαλής και μη επαγγελματική συμπεριφορά στον αέρα όχι μόνο υπονομεύει την αποστολή ήττας του Ισλαμικού Κράτους αλλά διακυβεύει τυχαία κλιμάκωση και λάθη στον αέρα».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως τις τελευταίες βδομάδες οι Αμερικανοί στρατιωτικοί αυξάνουν τα μαχητικά και τα βομβαρδιστικά στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου στο φόντο της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης αλλά και παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης με το Ιράν, με αφορμή (αλλά όχι μοναδικό θέμα παζαριού) το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Παράλληλα Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για την αύξηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ιράν και Ρωσίας σε επίπεδο πολεμικής αεροπορίας και ναυτικού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα