ΑΘΗΝΑ
16:21
|
28.04.2024
Παραδίδει τη σκυτάλη ο Χουν Σεν μετά την συντριπτική νίκη του στις εκλογές «παρωδία» όπου απαγορεύτηκε η συμμετοχή της αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο επί 38 χρόνια ηγέτης της Καμπότζης Χουν Σεν δήλωσε ότι θα παραιτηθεί σε τρεις εβδομάδες από την πρωθυπουργία και θα παραδώσει τη θέση στον μεγαλύτερο γιο του, Χουν Μανέ, μετά την συντριπτική κατ’ αυτόν, αλλά προβληματική -όπως την βλέπει η αντιπολίτευση και η Δύση – νίκη του στις εκλογές.

Ο 70χρονος, μακροβιότερος ηγέτης ασιατικής χώρας έως τώρα, ζήτησε σε τηλεοπτικό του διάγγελμα «την κατανόηση των πολιτών» για την απόφαση του και ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον βασιλιά Νοροντόμ Σιχαμόνι για την απόφασή του και ο βασιλιάς συμφώνησε.

Παρόλο που παραιτείται από την πρωθυπουργία, ο Χουν Σεν αναμένεται ευρέως να συνεχίσει να συμμετέχει στενά στη διοίκηση της Καμπότζης και θα αναλάβει επίσης πρόεδρος της Γερουσίας της χώρας.

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου το Καμποτζιανό Λαϊκό Κόμμα κατήγαγε συντριπτική νίκη στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, τις οποίες επέκριναν οι δυτικές χώρες και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα, και στις οποίες η συμμετοχή του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης, «Φως του Κεριού», απαγορεύτηκε για τεχνικούς λόγους, με αποτέλεσμα το κόμμα του Χουν Σεν να κερδίσει τις 120 από τις 125 έδρες της Βουλής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι οι εκλογές δεν ήταν «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», επισημαίνοντας «ένα μοτίβο απειλών και παρενόχλησης κατά της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών».

«Αυτές οι ενέργειες αρνήθηκαν στον λαό της Καμπότζης μια φωνή και μια επιλογή για τον καθορισμό του μέλλοντος της χώρας του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ τη Δευτέρα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της εξέφρασε την λύπη της για τον αποκλεισμό της αντιπολίτευσης και ζήτησε την απελευθέρωση των κρατούμενων στελεχών της, ενώ η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη που κατείχε τη χώρα, τόνισε ότι η απαγόρευση «υπονόμευσε τον πλουραλιστικό χαρακτήρα των εκλογών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα