ΑΘΗΝΑ
00:25
|
29.11.2023
Στην Επιτροπή Οικονομικών υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ολομέλεια της Βουλής, εισάγεται σήμερα Τετάρτη, για συζήτηση και ψήφιση, το σχέδιο νόμου για την «στήριξη του εισοδήματος» το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό μέρος των προγραμματικών οικονομικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.

Οι προωθούμενες διατάξεις προβλέπουν αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα και στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού δημοσίου, μειώσεις φόρων και οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους.

Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις συνολικού ύψους 4,4 δισ. ευρώ, εντός της τετραετίας 2024-2027, και επιπλέον 385 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος, πέραν της επέκτασης κατά 375 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων του Προγράμματος «Σπίτι μου».

Επιπλέον, με το παρόν νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις για την αξιολόγηση από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προγραμμάτων των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, ρυθμίσεις για την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας, στο πλαίσιο του περιθωρίου μικτού κέρδους, επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» έως 31/12/2023 και εισάγεται προς ψήφιση συμπληρωματικός Προϋπολογισμός ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ για το 2023, προκειμένου να καλυφθούν δαπάνες που σχετίζονται με ενισχύσεις και λοιπά οικονομικά μέτρα του νομοσχεδίου, τα οποία αφορούν το τρέχον έτος.

Κατά τη διαδικασία της δεύτερης ανάγνωσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Επιφύλαξη για την Ολομέλεια δήλωσαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Κάνουμε καθαρούς λογαριασμούς με τους πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση κάνει πράξη, αμέσως, το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και ενώ παραμένουν να ισχύουν στο ακέραιο και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των πολιτών. Όπως πάντως έσπευσε να υπογραμμίσει, η κυβέρνηση θα επιμείνει στη σοβαρή γραμμή στη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή στην πολιτική που θα κατατείνει σε λογικά, αλλά πάντως πρωτογενή πλεονάσματα, «γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για τη μείωση του δημοσίου χρέους, του χρέους όλων μας δηλαδή».

«Οι αυξήσεις δεν καλύπτουν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων που προέκυψε από την μέγγενη της περιόδου των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και λόγω ξέφρενης πληθωριστικής κρίσης», προειδοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια του εισηγητή του Χάρη Μαμουλάκη έχει επισημάνει ότι «το σχέδιο νόμου συμβάλλει στο περαιτέρω ξήλωμα του πουλόβερ του ενιαίου και οριζόντιου μισθολογίου».

«Θεωρείτε ότι αυτές οι ρυθμίσεις καλύπτουν κατά 50% ή 100% την προεκλογική σας δέσμευση περί νέου μισθολογίου, περί αποκατάστασής του; Κάτι άλλο είναι αυτό, δεν είναι ενιαίο μισθολόγιο, δεν είναι αποκατάσταση νέου μισθολογίου, πόσω μάλλον που έχουν οριζόντιο χαρακτήρα οι αυξήσεις», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος που κάλεσε το οικονομικό επιτελείο να διευκρινίσει: «Προεκλογικά ο κ. Χατζηδάκης είχε μιλήσει για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και το είχε κοστολογήσει στα 8,9 δισ., σε βάθος τετραετίας. Ο κ. Χειλαδάκης, που ήταν καθ’ ύλην αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους – άρα και για τα έσοδα/έξοδα – είχε μιλήσει για 5,5 δισ., ανά έτος. Δεν αλλοιώνω κάτι, λέω τι είχε ακουστεί σε δύο συνεντεύξεις. Αυτό που έχουμε μπροστά μας, σε ποιο 50% από τα δύο αναφέρεται;».

Το νομοσχέδιο υπηρετεί «αντιδραστικούς στόχους», προειδοποίησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. «Τα μέτρα, όχι μόνο δεν αναιρούν τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική, όχι μόνο δεν καλύπτουν τις απώλειες που είχαν και έχουν τα λαϊκά στρώματα, πόσο μάλλον τις ανάγκες τους, αλλά στην πραγματικότητα έρχονται να προωθήσουν παραπέρα μια σειρά από αντιδραστικούς στόχους», είπε ο κ. Συντυχάκης και πρόσθεσε ότι οι τιθέμενες διατάξεις είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τα προαπαιτούμενα για την «επενδυτική αναβάθμιση» που «θα εξασφαλίζει φθηνό χρήμα για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με εχέγγυο τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και τον λογαριασμό στον λαό, με απαξίωση των λαϊκών αναγκών.

Μεγαλύτερη στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες, ζήτησαν οι Σπαρτιάτες, δια του ειδικού αγορητή τους Αθανάσιου Χαλκιά. «Καλά δεν σκεφτήκατε το πολύ απλό; “Θα δώσω σε αυτόν που έχει 1,2,3 παιδιά 50 ευρώ, αλλά και σε αυτόν που έχει 4, 6, 8, 10 παιδιά πάλι 50 ευρώ επιπλέον”. Τις ίδιες ανάγκες έχουν; Ειλικρινά, που είναι η αρχή της αναλογικότητας;», είπε ο κ. Χαλκιάς.

«Η ληστεία των Ελλήνων συνεχίζεται», ανέφερε η Ελληνική Λύση δια του ειδικού αγορητή της Βασίλη Βιλιάρδου. «Από το 2022 και μετά, έχουμε πληθωρισμό, που μειώνει κατακόρυφα την αγοραστική αξία των μισθών και των συντάξεων. Είναι ανάλογες με τον πληθωρισμό οι αυξήσεις, ως οφείλονται; Πόσο μάλλον σε σχέση με αυτές για τα βασικά αγαθά. Είμαστε πια πρωταθλητές Ευρώπης στην άνοδο των τιμών των τροφίμων. Προφανώς, δεν είναι ανάλογες αλλά κατά πολύ χαμηλότερες. Οπότε, η ληστεία των Ελλήνων συνεχίζεται», είπε ο κ. Βιλιάρδος.

«Η οικογενειακή παροχή, 55 έως 70 ευρώ ανά τέκνο, αποτελεί ανέκδοτο για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του μείζονος εθνικού ζητήματος της υπογεννητικότητας», είπε η Νίκη δια του ειδικού αγορητή της Ανδρέα Βορρύλα. Ο βουλευτής είπε επίσης ότι δίνονται «αυξήσεις αδιακρίτως στους προϊσταμένους, χωρίς αξιολόγηση και επίτευξη στόχων, αντί να επιβραβεύονται αξιοκρατικά οι πραγματικά ικανοί της δημόσιας διοίκησης και τελικά πριμοδοτούνται σκανδαλωδώς νεόκοπα golden boys».

«Τα, περίπου, 70 ευρώ της αύξησης δεν είναι ένα ποσό στο οποίο θα λέγαμε όχι και έχουμε από την αρχή δηλώσει ότι είμαστε θετικά διακείμενοι σε όποιο μέτρο θα ανακουφίσει με τον οποιοδήποτε τρόπο τα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά ας μην υποτιμάτε άλλο την κατάσταση», δήλωσε η Πλεύση Ελευθερίας, δια της ειδικής εισηγήτριάς της Ελένης Καραγεωργοπούλου, η οποία υπογράμμισε ότι «κανένας δημόσιος υπάλληλος που έχει δόσεις στεγαστικού δανείου από συστημική τράπεζα δεν μπορεί να βρει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της ανοχής της κυβέρνησης, μπροστά στο φαινόμενο της ληστρικής πρακτικής των τοκογλύφων τραπεζών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκροί Παλαιστίνιοι έφηβοι από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη

Ο γιος Νετανιάχου επέστρεψε από το Μαϊάμι

Δεκέμβριο η συνάντηση Ραϊσί-Ερντογάν

Νέο κέρμα δύο ευρώ αφιερωμένο στον μαθηματικό Καραθεοδωρή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα