ΑΘΗΝΑ
11:29
|
22.11.2024
Το νέο νομοσχέδιο τροποποιεί τον ποινικό κώδικα και αντικαθιστά τη θανατική ποινή με την ισόβια κάθειρξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Γκάνας ενέκρινε χθες Τρίτη σχέδιο νόμου για την κατάργηση της θανατικής ποινής, καθιστώντας τη χώρα το τελευταίο από πολλά αφρικανικά έθνη που έχουν κινηθεί προς κατάργηση της θανατικής ποινής τα τελευταία χρόνια.

Δεν έχει γίνει καμιά εκτέλεση στην Γκάνα από το 1993, ωστόσο, 176 άνθρωποι ανέμεναν τη θανάτωσή τους το 2022, σύμφωνα με την υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας.

Το νέο νομοσχέδιο τροποποιεί τον ποινικό κώδικα και αντικαθιστά τη θανατική ποινή με την ισόβια κάθειρξη.

Πρόκειται για «σπουδαία πρόοδο ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Γκάνα», δήλωσε ο Φράνσις-Εξέβιερ Σοσού, ο εισηγητής του σχεδίου νόμου.

«Εκπονήσαμε έρευνες (…) και όλες δείχνουν ότι η πλειοψηφία των Γκανέζων θέλει η θανατική ποινή να καταργηθεί», εξήγησε ο κ. Σοσού στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Η Γκάνα είναι η 29η χώρα της Αφρικής και η 124η παγκοσμίως, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Death Penalty Project, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και συνεργάστηκε με εταίρους της στην αφρικανική χώρα για να βοηθήσει να αλλάξει ο νόμος.

Η Ισημερινή Γουινέα, η Σιέρα Λεόνε, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ζάμπια είναι ανάμεσα στα κράτη της Αφρικής που προχώρησαν στην κατάργηση της θανατικής ποινής τα τελευταία δυο χρόνια.

Το 2022 ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για 883 εκτελέσεις σε 20 χώρες στην ετήσια έκθεσή της, με άλλα λόγια τον υψηλότερο αριθμό από το 2017.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδήλωση στο Αγρίνιο: Ο φασιστικός κίνδυνος και οι αναγκαίες αντιστάσεις

Παμ Μπόντι: Η νέα «εκλεκτή» του Τραμπ για το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά το «ναυάγιο» του Γκέιτς

Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οδηγίες για τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα