ΑΘΗΝΑ
10:33
|
03.05.2024
Το δηνάριο υποχώρησε σημαντικά, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν σε «μαύρη λίστα» 14 ακόμα ιρακινές τράπεζες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ στη Βαγδάτη, χθες Τετάρτη, ενώ οι επικεφαλής ιδιωτικών τραπεζών ζήτησαν να ληφθούν μέτρα καθώς το ιρακινό δηνάριο κατέρρευσε, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να βάλουν σε «μαύρη λίστα» 14 ακόμα ιρακινές τράπεζες με την κατηγορία ότι μεταφέρουν παράνομα κεφάλαια στο Ιράν..

Οι τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες σε οκτώ τράπεζες, αφήνοντας σχεδόν το ένα τρίτο των 72 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας στη μαύρη λίστα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας του Ιράκ.

Η απαγόρευση ώθησε την ισοτιμία του δολαρίου στην αγορά από 1.470 δηνάρια ανά δολάριο σε 1.570 δηνάρια ανά δολάριο τις τελευταίες δύο ημέρες.

Οι διαδηλώσεις έξω από τις κεντρικές τράπεζες οργανώθηκαν από τους Thuwar Tishreen (Οκτωβριανοί Επαναστάτες), μια ομάδα που ξεκίνησε μαζικές διαδηλώσεις το 2021, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να σταματήσει τον πληθωρισμό.

Ο Χαϊντάρ αλ-Σαμάα, ιδιοκτήτης ιδιωτικής τράπεζας στη Βαγδάτη, ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χθες Τετάρτη, ότι η απαγόρευση όχι μόνο θα επηρεάσει την τιμή του δολαρίου αλλά και θα περιορίσει τις ξένες επενδύσεις.

«Η απαγόρευση σχεδόν του ενός τρίτου των ιδιωτικών τραπεζών να συναλλάσσονται με το δολάριο ΗΠΑ θα έχει αρνητικές συνέπειες από πολλές οπτικές γωνίες», είπε, καλώντας «τα αδέρφια στην ιρακινή κυβέρνηση να εργαστούν… για να αποκαταστήσουν τη ζημιά που προκλήθηκε σε εμάς ειδικά, και στο ιρακινό τραπεζικό τμήμα γενικότερα».

Οι τράπεζες δήλωσαν έτοιμες να αντιμετωπίσουν έλεγχο, με τον αλ-Σαμάα, να υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν έχουν καμία σχέση με πολιτικές εντάσεις, αλλά είναι ανεξάρτητα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Αλί αλ-Αλάκ, από την πλευρά του δήλωσε ότι το δηνάριο έχει υποχωρήσει επειδή ορισμένοι έμποροι προμηθεύονται σκληρό νόμισμα στη μαύρη αγορά αντί να χρησιμοποιούν την επίσημη πλατφόρμα συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας.

Ο αλ-Αλάακ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ-Σουντάνι την Κυριακή για να συζητήσουν μέτρα για τη σταθεροποίηση του δηναρίου έναντι του δολαρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ημέρες παθών και θαυμάτων στην αγορά εργασίας (της αναλήψεως στα ΑΤΜ για αυξήσεις και Δώρα)

Πάνω από 250.000 οι διασυνδέσεις των POS με τις ταμειακές μηχανές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα