ΑΘΗΝΑ
08:49
|
19.05.2024
Ο στρατός της ΛΔ Κονγκό κατήγγειλε το στρατό της Ρουάντας πως παραβίασε τα σύνορα και επιτέθηκε σε συνοριοφύλακες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την παραβίαση των συνόρων της ΛΔ Κονγκό από στρατιώτες της Ρουάντας και την εξαπόλυση επίθεσης κατά συνοριοφυλάκων της περιοχής κατήγγειλε απόψε εκπρόσωπος του κογκολέζικου στρατού.

ΟΙ επιπτώσεις της εξέλιξης που συνιστά περαιτέρω όξυνση της έντασης στις μακροχρόνια τεταμένες σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών καταγράφεται ως εξής στην ανακοίνωση του στρατού:

«Ακολούθησαν συγκρούσεις κατά τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό κατάφεραν να απωθήσουν τους τρομοκράτες από τη Ρουάντα που διέπραξαν αυτήν την αφόρητη πρόκληση».

Η κυβέρνηση της Ρουάντας δεν απάντησε μέχρι στιγμής σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό της καταγγελίας.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της κλιμάκωσης των επιθέσεων του Κινήματος της 23ης Μαρτίου (ή Μ23) στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Η κυβέρνηση στην Κινσάσα κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες του M23, κάτι που το Κιγκάλι αρνείται αλλά έχει επαληθεύσει ο ΟΗΕ.

Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου αποτελείται κυρίως από πρώην στρατιωτικούς μέλη της φυλής των Τούτσι που στασίασαν το 2012. Είχε ηττηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις το 2013, αλλά ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του 2021, κατηγορώντας την Κινσάσα ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για τον αφοπλισμό και την κοινωνική επανένταξη των μελών του. Έχει υπό τον έλεγχό του περιοχές του Βόρειου Κίβου, στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, που συνορεύει με τη Ρουάντα και την Ουγκάντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα