ΑΘΗΝΑ
11:10
|
17.05.2024
Οι δηλώσεις του Προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης, Αζαλί Ασουμανί, και του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Αζαλί Ασουμανί, επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης και πρόεδρος των Κομόρων, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Αφρικής για τη βοήθεια του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην προώθηση των συμφερόντων της ηπείρου στα διεθνή φόρουμ, ανέφερε το Sputnik.

«Είμαστε ευγνώμονες στον Πρόεδρο Πούτιν γιατί μας υποστηρίζει στην G20 και επίσης μας υποστηρίζει ώστε να έχουμε μια μόνιμη έδρα στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας [Ηνωμένων Εθνών]», είπε ο Ασουμανί στο Sputnik.

Επιπλέον, επαίνεσε τις προσπάθειες της Ρωσίας να αντισταθεί αποτελεσματικά στις δυτικές κυρώσεις, σημειώνοντας ότι η Δύση δεν έχει πλέον πόρους για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.

«Η Ρωσία και ο Πρόεδρός της, Πούτιν, μας έδειξε ότι ήταν σε θέση να αντισταθεί αποτελεσματικά στις [κυρώσεις] με την πάροδο του χρόνου».

Όσον αφορά τη Συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, ο Ασουμάνι είπε ότι η Αφρικανική Ένωση καλεί όλα τα μέρη της συμφωνίας για τα σιτηρά να διευκολύνουν την παράδοση ρωσικών και ουκρανικών σιτηρών στην Αφρική.

«Η ουκρανική κρίση έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κατάσταση, επομένως η επίλυση αυτής της κρίσης θα σώσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων που εξαρτώνται από τις προμήθειες τροφίμων… Ως εκ τούτου, απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους συμμετέχοντες στη διαδικασία με ένα μεγάλο αίτημα να διευκολυνθεί η παράδοση και των ρωσικών και των ουκρανικών σιτηρών στις χώρες μας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τη Ρωσία σε όλους τους τομείς για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρο», δήλωσε ο Ασουμανί στη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.

Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής Ρωσίας-Αφρικής πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη σήμερα και αύριο. Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να υπογράψουν μια σειρά από πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες.

Οι δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν σιτηρά σε μια σειρά από ιδιαίτερα φτωχές αφρικανικές χώρες τους επόμενους μήνες και μπορεί να αντικαταστήσει την Ουκρανία στην παράδοση τροφίμων στην Αφρική γενικά, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην ολομέλεια του Ρωσο-Αφρικανικού Οικονομικού και Ανθρωπιστικού Φόρουμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία «ενδιαφέρεται ειλικρινά για την περαιτέρω εμβάθυνση των πολυμερών εμπορικών, επενδυτικών και ανθρωπιστικών δεσμών» με την αφρικανική ήπειρο. Ο ένοικος του Κρεμλίνου υποσχέθηκε να αυξήσει τις ποσοστώσεις για τους Αφρικανούς φοιτητές στα ρωσικά πανεπιστήμια και προέτρεψε τις χώρες της ηπείρου να στραφούν πιο ενεργά σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα.

Οι κύριες δηλώσεις του Πούτιν, όπως τις συγκέντρωσε το ρωσικό πρακτορείο TASS:

Σχετικά με τη συμφωνία των σιτηρών

Κανένας από τους όρους της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά δεν έχει εκπληρωθεί. «Η Ρωσία συμφώνησε να συμμετάσχει στη λεγόμενη συμφωνία, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που περιείχε ότι τα παράνομα εμπόδια στην εξαγωγή των σιτηρών και των λιπασμάτων μας στις παγκόσμιες αγορές θα αρθούν». «Στην πραγματικότητα, τίποτα» από όσα συζητήθηκαν ή υποσχέθηκαν στη Μόσχα δεν έχει υλοποιηθεί.

Ένας άλλος λόγος για τη συμμετοχή της Ρωσίας στη συμφωνία ήταν η επιθυμία παροχής τροφίμων και λιπασμάτων σε χώρες που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, σε σχεδόν ένα χρόνο, η συμφωνία σιτηρών εξήγαγε συνολικά 32,8 εκατομμύρια τόνους φορτίου από την Ουκρανία, περισσότερο από το 70% των οποίων κατευθύνθηκε σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, η Αιθιοπία, το Σουδάν, η Σομαλία και μια σειρά από άλλες χώρες παρέλαβαν λιγότερο από το 3% του συνολικού όγκου, που είναι λιγότερο από 1 εκατομμύριο τόνους.

Η Ρωσία είναι σε θέση να υποκαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά τόσο σε εμπορική βάση όσο και με τη μορφή δωρεάν βοήθειας προς τις πιο άπορες χώρες της Αφρικής. Ειδικά από τη στιγμή που περιμένουμε άλλη μια ρεκόρ συγκομιδής φέτος».


Δωρεάν προμήθειες σιτηρών

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παραδώσει 25.000-50.000 τόνους σιτηρών δωρεάν σε έξι αφρικανικές χώρες τους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες. Αυτές οι χώρες είναι η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Σομαλία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Ερυθραία. «Θα παραδώσουμε επίσης αυτά τα προϊόντα στους καταναλωτές δωρεάν».


Για τα εμπόδια στην αποστολή λιπασμάτων

Η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει τις αφρικανικές χώρες με ρωσικά λιπάσματα, τα οποία είναι αποκλεισμένα στα ευρωπαϊκά λιμάνια, δωρεάν. Όμως «μόνο δύο μικρές παρτίδες από τους 262.000 τόνους τέτοιων λιπασμάτων κατάφεραν να σταλούν: 20.000 τόνοι στο Μαλάουι και 34.000 τόνοι στην Κένυα», παρόλο που ήταν μια «καθαρά ανθρωπιστική ενέργεια».

«Αναδύεται μια παράδοξη εικόνα: αφενός οι δυτικές χώρες εμποδίζουν την προμήθεια των σιτηρών και των λιπασμάτων μας και αφετέρου, θα το πω ευθέως, μας κατηγορούν υποκριτικά για την τρέχουσα κρίση στα παγκόσμια αγορά τροφίμων».

Η Αφρική είναι ικανή να παράγει τρόφιμα για να τραφεί. Και η Ρωσία είναι «έτοιμη να μοιραστεί την τεχνογνωσία της στη γεωργική παραγωγή με τις αφρικανικές χώρες και να παράσχει βοήθεια για την εισαγωγή των πιο προηγμένων τεχνολογιών».

Για τη βιομηχανία και το εμπόριο

Η εμβάθυνση της βιομηχανικής συνεργασίας Ρωσίας-Αφρικής είναι ιδιαίτερα σημαντική. Τα ρωσικά βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και του κατασκευαστικού εξοπλισμού, είναι ευρέως γνωστά και έχουν μεγάλη ζήτηση στην ήπειρο. «Περισσότερο από το 50% των ρωσικών προμηθειών στην Αφρική είναι μηχανήματα, εξοπλισμός, χημικά προϊόντα και τρόφιμα».

Η Ρωσία αναμένει να εγκαινιάσει στο κοντινό μέλλον μια ρωσική βιομηχανική ζώνη στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου: η κατασκευή των πρώτων εγκαταστάσεων παραγωγής θα ξεκινήσει εκεί ήδη από φέτος και στο μέλλον τα προϊόντα που παράγονται εκεί θα εξάγονται σε ολόκληρη την Αφρική.

Ο διεθνής διάδρομος μεταφορών Βορρά-Νότου θα καταστήσει δυνατή την αποτελεσματική παράδοση ρωσικών αγαθών στην Αφρική. «Φυσικά, αυτός ο διάδρομος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προς την αντίθετη κατεύθυνση – για την προμήθεια αφρικανικών αγαθών στη ρωσική αγορά».

«Για την περαιτέρω επέκταση του συνόλου των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, είναι σημαντικό να στραφούν πιο δυναμικά οι χρηματοοικονομικοί διακανονισμοί για τις εμπορικές συναλλαγές σε εθνικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του ρουβλίου».

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις αφρικανικές χώρες για την ανάπτυξη της χρηματοοικονομικής τους υποδομής, για τη σύνδεση τραπεζικών ιδρυμάτων με το σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων που έχει δημιουργηθεί στη Ρωσία (το ρωσικό αντίστοιχο του συστήματος SWIFT), το οποίο επιτρέπει τη διενέργεια διασυνοριακών πληρωμών ανεξάρτητα από τα δυτικά συστήματα που υπάρχουν σήμερα και επιβάλλουν περιορισμούς.

Στην ενέργεια

Περισσότερα από 30 πολλά υποσχόμενα ενεργειακά έργα με τη συμμετοχή της Ρωσίας σε 16 αφρικανικές χώρες βρίσκονται τώρα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η συνολική ισχύς των ενεργειακών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι περίπου 3,7 GW.

Οι ρωσικές εξαγωγές αργού πετρελαίου, προϊόντων πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αφρική αυξήθηκαν κατά 2,6 φορές τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Rosatom κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό El Dabaa στην Αίγυπτο. «Η κρατική εταιρεία μπορεί να παρέχει στις αφρικανικές χώρες τη μοναδική της τεχνογνωσία και τις παγκοσμίως μοναδικές τεχνολογίες στον τομέα της μη ενεργειακής χρήσης του “ειρηνικού ατόμου”, για παράδειγμα, στην ιατρική και τη γεωργία».

Στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού

Σχεδόν 35.000 φοιτητές από την Αφρική σπουδάζουν τώρα σε ρωσικά πανεπιστήμια, «και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο». «Η ποσόστωση για την εκπαίδευση των Αφρικανών με επιβάρυνση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού έχει αυξηθεί κατά δυόμισι φορές σε τρία χρόνια και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος θα ανέλθει σε περισσότερα από 4.700 άτομα».

Η Ρωσία σχεδιάζει να ανοίξει παραρτήματα κορυφαίων ρωσικών πανεπιστημίων στην Αφρική. «Στενή συνεργασία με αφρικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα καθιερωθεί επίσης στο πλαίσιο του Ρωσοαφρικανικού Δικτύου Πανεπιστημίων».

Η Μόσχα προτείνει να «διερευνηθεί η δυνατότητα δημιουργίας ρωσόφωνων σχολείων σε αφρικανικές χώρες». «Η υλοποίηση τέτοιων έργων στη ρωσική γλώσσα και η εισαγωγή των υψηλών εκπαιδευτικών προτύπων της χώρας μας θα αποτελέσουν το καλύτερο θεμέλιο για περαιτέρω αμοιβαία επωφελή και ισότιμη συνεργασία».


Στα ΜΜΕ

Η Ρωσία προτείνει «να εργαστεί για τη δημιουργία ενός κοινού χώρου πληροφόρησης στη Ρωσία και την Αφρική, εντός του οποίου αντικειμενικές, αμερόληπτες πληροφορίες για τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο θα μεταδίδονται στο ρωσικό και αφρικανικό κοινό».

Γίνονται εργασίες για το άνοιγμα γραφείων των κορυφαίων ρωσικών μέσων ενημέρωσης στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένων του πρακτορείου ειδήσεων TASS, της Russia Today και της τηλεόρασης του RT, VGTRK και Rossiyskaya Gazeta.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα