ΑΘΗΝΑ
19:50
|
15.11.2024
Καλλιτέχνες αποτίνουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα Ιρλανδή με την ιδιαίτερη φωνή και τους πολλούς προσωπικούς της δαίμονες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλήθος καλλιτεχνών αποτίνουν φόρο τιμής στην Ιρλανδή τραγουδίστρια Sinéad O’ Connor, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία μόλις 56 ετών. Με συγκινητικά μηνύματα μουσικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες αποχαιρετούν τη «ριζοσπαστική και ταλαντούχα» Sinéad, της οποίας η φωνή δεν μπορούσε να συγκριθεί με κανενός άλλου. Όπως ακριβώς τραγουδούσε η ίδια στη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της καριέρας της, το Nothing Compares 2U.

Στη Sinéad O’ Connor, το «κορίτσι με το αγγελικό πρόσωπο και το ξυρισμένο κεφάλι η αγάπη, η ευφυΐα και η τρέλα ήταν αδιαχώριστες», γράφει ο Σάιμον Χατενστόουν του Guardian, ο οποίος είχε πάρει συνέντευξη δύο φορές από την εκλιπούσα μουσικό της Ιρλανδίας.

Η Βρετανή τραγουδίστρια με την πιο μπάσα φωνή των 80s και 90s, Άλισον Μόγιετ αναφέρθηκε στη μοναδική φωνή της Sinéad O’ Connor λέγοντας ότι «λύγιζε ακόμη και σίδερα» ενώ οι Βρετανοί Massive Attack δήλωσαν ότι τα μάτια της «πετούσαν σπίθες».

Ο Τζα Γουόμπλ, μπασίστας των Public Image Ltd μίλησε στο BBC για την εκλιπούσα και υποστήριξε ότι η O’ Connor ενσάρκωνε την «απόλυτη πολεμίστρια της Κέλτικης φυλής».

Η είδηση του θανάτου της Sinéad O’ Connor ανακοινώθηκε από την οικογένειά της χωρίς καμία λεπτομέρεια ως προς τα αίτιά του.

Η βραβευμένη με Grammy Sinéad O’ Connor έγινε παγκοσμίως διάσημη το 1990 με την μπαλάντα Nothing Compares 2 U (μια συνεργασία με τον επίσης εκλιπόντα σήμερα Prince) και κυκλοφόρησε συνολικά δέκα άλμπουμ από το 1987 έως το 2014.

Ως έφηβη στο Δουβλίνο η O’ Connor έζησε στα διαβόητα Άσυλα της Μαγδαληνής, γνωστά κι ως Πλυντήρια της Μαγδαληνής, τα οποία είχαν συσταθεί από τη σκληροπυρηνική ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Ιρλανδίας για τον σωφρονισμό και τη συμμόρφωση των «αμαρτωλών» κοριτσιών της χώρας.

Το 1992 η O’ Connor ενόχλησε το Βατικανό και τους πιστούς ακολούθους του, όταν έσκισε μια φωτογραφία του τότε πάπα Ιωάννη Παύλου του Β΄ στον αέρα της αμερικανικής δημοφιλούς εκπομπής Saturday Night Live σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σκανδαλώδη κρούσματα παιδικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης στους κόλπους της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Πολύ αργότερα ασπάστηκε το Ισλάμ, άλλαξε το όνομά της σε Σουχάντα και δεν αποχωριζόταν το χιτζάμπ στις δημόσιες εμφανίσεις της.

Στην ταραχώδη ζωή της προστέθηκε μια μεγάλη προσωπική τραγωδία, όταν πέρυσι βρέθηκε νεκρός ο 17χρονος γιος της. Σε μία από τις τελευταίες της εν ζωή αναρτήσεις στο Twitter η Ιρλανδή είχε αποκαλέσει τον γιο της «τη μεγαλύτερη της αγάπη, το φως της ψυχής της».

«Ήταν ένα πανέμορφο κορίτσι και ποτέ δεν έπαιξε αυτό το χαρτί στην καριέρα της. Την αγαπούσα για αυτό τον λόγο», σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Άλισον Μόγιετ.

«Ήταν μια δύναμη της φύσης. Μια γλυκιά και συνάμα εύθραυστη φωνή. Ήταν κοινό μυστικό πως η θλίψη στη φωνή της Sinéad είχε σχέση με τα προσωπικά της βιώματα», τόνισε στο BBC ο Τζα Γουόμπλ.

«Δεν υπάρχουν λόγια…», είπε λακωνικά ο Μάικλ Στάιπ των REM για τον θάνατο της O’ Connor. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Τόρι Έιμος αποχαιρέτησε την Ιρλανδή μουσικό αναφερόμενη στο πάθος της. «Ήταν μια έντονη προσωπικότητα, μια πανέμορφη ψυχή, η οποία πάλευε με θάρρος τους δαίμονές της».

Ο τεράστιος Σέιν ΜακΓκάουαν των Ιρλανδών Pogues και η σύζυγός του Βικτόρια Μέρι Κλαρκ δήλωσαν: «Δεν έχουμε λόγια για αυτό που συνέβη, αλλά θέλουμε να σε ευχαριστήσουμε Sinéad για την αγάπη και τη φιλία σου, τη συμπόνια σου, το χιούμορ σου και την απίστευτη μουσική σου».

Τέλος ο μουσικός Γιουσούφ Ισλάμ, πιο γνωστός μας ως Κατ Στίβενς, αποκάλεσε τη Sinéad O’ Connor μια «ευαίσθητη και τρυφερή ύπαρξη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Ομαδική εικαστική έκθεση στην Αθήνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

«Ανεξάρτητα κράτη» στο Θέατρο Χώρα

Το τραγούδι της ημέρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα