ΑΘΗΝΑ
03:44
|
22.11.2024
Η κοινή διακήρυξη συμπεριλαμβάνει σχέδια ενίσχυσης της συνεργασίας σε οικονομία, επενδύσεις αλλά και έναντι της διαδικασίας αποαποικιοποίησης της Αφρικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την τελική διακήρυξη της διήμερης συνόδου Ρωσίας-Αφρικής που ολοκληρώθηκε απόψε στην Αγία Πετρούπολη υιοθέτησαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και δεκάδες Αφρικανοί ηγέτες, προσδιορίζοντας ένα σχέδιο δράσης του Ρωσοαφρικανικού Φόρουμ κατά την περίοδο 2023-2026 αλλά και την πραγματοποίηση της επόμενης ρωσο-αφρικανικής συνόδου κορυφής κατά πάσα πιθανότητα στα Νησιά Κομόρος.

Μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες στη σύνοδο χαιρέτισαν την «επιχειρησιακή λειτουργία» της Αφρικανικής Ηπειρωτικής Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου (ACFTa) προκειμένου να ενισχύσει την ολοκλήρωση των αγορών, την βιομηχανοποίηση και την οικονομική ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου διευκολύνοντας τη μεταφορά τεχνολογίας και ενθαρρύνοντας την επένδυση.

Εξέφρασαν την επιθυμία για ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων εμπορίου, οικονομίας και επενδύσεων ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και την Αφρικανική Ένωση, αλλά και άλλους αφρικανικούς περιφερειακούς οργανισμούς όπως η Ένωση Αραβικού Μαγκρέμπ, η Νοτιοαφρικανική Αναπτυξιακή Κοινότητα, η Κοινή Αγορά Ανατολικής και Νότιας Αφρικής, η Κοινότητα Ανατολικής Αφρικής, η Οικονομική Κοινότητα Δυτικοαφρικανικών Χωρών, η Οικονομική Κοινότητα Χωρών Κεντρικής Αφρικής, και η Διακυβερνητική Αρχή Ανάπτυξης Ανατολικής Αφρικής.

Όπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν, να ζητήσουν αποζημιώσεις για τη βλάβη που προκάλεσε η αποικιοκρατία και να επιδιώξουν την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών τους.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να συμβάλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποαποικιοποίησης της Αφρικής και να επιδιώξουν την καταβολή αποζημιώσεων για την οικονομική και ανθρωπιστική ζημία που προκλήθηκε στις αφρικανικές χώρες ως αποτέλεσμα της αποικιοκρατικής πολιτικής». Σύμφωνα με τη διακήρυξη, στους στόχους τους περιλαμβάνεται και η επιστροφή «πολιτιστικών τεχνουργημάτων που απομακρύνθηκαν κατά τη διαδικασία της αποικιοκρατικής λεηλασίας».

Η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες θα αντιταχθούν επίσης σε οποιεσδήποτε διακρίσεις και μισαλλοδοξία, συμπεριλαμβανομένων «του επιθετικού εθνικισμού, του νεοναζισμού και του νεοφασισμού, της αφρικανοφοβίας και της ρωσοφοβίας».

Οπως είπε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε η σύνοδος, οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να προωθήσουν «έναν πολυπολικό κόσμο, δίκαιο και δημοκρατικό» και να αγωνιστούν κατά της «νεοαποικιοκρατίας» και των «παράνομων» κυρώσεων.

Αναγκαία η εκεχειρία στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ενωσης Αζάλι Ασουμάνι δήλωσε ωστόσο ότι η πρόταση του Πούτιν για εφοδιάσει με σιτάρι την Αφρική δεν αρκεί και είναι αναγκαία μια εκεχειρία στην Ουκρανία.

Στην καταληκτική δήλωσή του, είπε επίσης ότι ο Πούτιν εμφανίστηκε έτοιμος να διαπραγματευτεί με το Κίεβο και ότι τώρα θα πρέπει να πειστεί «η άλλη πλευρά».

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στους Αφρικανούς ηγέτες ότι η Μόσχα είναι πρόθυμη να εφοδιάσει την Αφρική με σιτάρι «σε κάποιες περιπτώσεις δωρεάν» αφού αποχώρησε την περασμένη εβδομάδα από τη συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

«Ο πρόεδρος της Ρωσίας έδειξε ότι είναι έτοιμος να μας βοηθήσει όσον αφορά τον εφοδιασμό μας με σιτάρι. Ναι, αυτό είναι σημαντικό, όμως ίσως δεν αρκεί. Χρειάζεται να επιτευχθεί εκεχειρία. Ο πρόεδρος Πούτιν μας έδειξε ότι είναι έτοιμος να εμπλακεί σε διάλογο και να βρει μια λύση. Τώρα πρέπει να πείσουμε την άλλη πλευρά», είπε ο Ασουμάνι.

Ο Πούτιν είπε στους ηγέτες των αφρικανικών χωρών ότι το Κίεβο αρνείται να διαπραγματευτεί μαζί του, με βάση ένα διάταγμα που ενέκρινε η ουκρανική πλευρά αφού η Ρωσία ανακοίνωσε, πέρσι τον Σεπτέμβριο, ότι προσάρτησε τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τις οποίες ελέγχει εν μέρει.

Η Μόσχα δηλώνει πάντα ανοιχτή σε συνομιλίες, αρκεί να ληφθούν υπόψη οι «νέες πραγματικότητες» επί του πεδίου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει απορρίψει την ιδέα μιας εκεχειρίας που θα άφηνε στον έλεγχο της Ρωσίας σχεδόν το ένα πέμπτο του ουκρανικού εδάφους και θα έδινε στις ρωσικές δυνάμεις χρόνο για να ανασυγκροτηθούν έπειτα από 17 μήνες πολέμου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Παγκόσμια διάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας βλέπει ο Πούτιν-Παρουσίασε το υπερόπλο Oreshnik (video)

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό στην πλατεία Συντάγματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα