ΑΘΗΝΑ
22:20
|
02.05.2024
Οι δηλώσεις έγιναν μετά την κοινή εμφάνιση του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στο εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζί εμφανίστηκαν σήμερα στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, σε μία προσπάθεια να αναδείξουν το σημαντικό έργο που γίνεται εκεί και να αποκλιμακώσουν την ένταση στο φόντο πιέσεων που ασκούνται από διάφορες μεριές για να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση για το κυπριακό.

Ωστόσο, ο Ερσίν Τατάρ, φρόντισε εγκαίρως να μην καλλιεργηθούν ψευδαισθήσεις ή υπερφίαλη αισιοδοξία ξεκαθαρίζοντας αφενός πως δεν πρέπει να πολιτικοποιηθεί η συνάντηση και αφετέρου πως  αν ξεκινήσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, αυτό θα γίνει μόνο με την επιβεβαίωση και αποδοχή της «κυρίαρχης ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων.

Σε συνέντευξη που έδωσε μετά την επιστροφή του από το χώρο του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και τη συνάντηση-επίσκεψη με τον Χριστουλίδη, ο Τατάρ ανέφερε πως «είναι ένα άλλο θέμα» το εάν θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και συνέχισε:

«Ακούστηκαν κάποιοι ψίθυροι στα αυτιά μου – ίσως το είδατε στις οθόνες – ότι είναι καλό που με είδαν εκεί, είναι καλό να συναντιόμαστε. Αλλά που θα πάει αυτό; Είναι φανερό ότι γι’ αυτούς η συνέχεια του Κραν Μοντανά είναι βάση (συνομιλιών). Η δική μας επίσημη πολιτική: Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συνεχίσουμε από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά».

Ο Τατάρ είπε ότι δε βιάζεται να διορίσει αντικαταστάτη του Εργκιούν Ολγκούν γιατί δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και ο ειδικός εκπρόσωπός του θα παραμείνει μέχρι την 1η Νοεμβρίου που λήγει το συμβόλαιό του.

Ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. ήθελε να συμμετάσχει στη συνάντηση στη Δ.Ε.Α. αλλά η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε όχι γιατί «δεν έχει δουλειά εκεί η Ε.Ε. Εκεί δουλειά έχουν η τουρκοκυπριακή πλευρά, η ελληνοκυπριακή πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη καθώς οι εργασίες γίνονται υπό την αιγίδα των καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.Η Ε.Ε. δεν έχει κανένα καθήκον εκεί. Η Ε.Ε. έχει πάρει το μέρος κάποιου, σε κάθε θέμα είναι υπέρ των Ε/κ και της Ελλάδας».

Πρόσθεσε επίσης ότι στην τελευταία συνάντηση για την Κύπρο, αυτή ήταν 5 + 1, δηλαδή συμμετείχαν οι δύο πλευρές, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. «Η ΕΕ δεν έχει θέση γιατί η ΕΕ έχει πάρει θέση» τόνισε. Και για διαλύσει κάθε ίχνος αισιοδοξίας για σύντομη έναρξη διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό είπε:

«Δεν είναι σωστό να δημιουργείται η εντύπωση για ετοιμότητα εδάφους ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει».

Ακολούθως, επανέλαβε ότι η διαδικασία για την ομοσπονδία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα εδώ και 60 χρόνια και υποστήριξε πως πρόθεση της «άλλης πλευράς» είναι «να μας εντάξει στην ΚΔ». Υποστήριξε δε πως η ένταξη των Τ/κ σαν κοινότητα στην Ε.Ε. «όπου μέλος δεν είναι η Τουρκία θα δημιουργήσει μεγάλες δυσκολίες».

Σε σχόλιο του δημοσιογράφου ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει αλλάξει την ορολογία που χρησιμοποιεί και κληθείς να σχολιάσει το «Ινσαλλάχ» που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «το έκανε για να φανεί πιο κοντά μας, να δείξει εγγύτητα». Και κατέληξε:

«Αυτή η δουλειά δεν γίνεται με το Ινσαλλάχ. Κι εγώ λέω: Ινσαλλάχ να αποδεχθούν την κυριαρχική μας ισότητα, Ινσαλλάχ να αρχίσει η διαδικασία. Αυτό είναι μια επίσημη και εθνική πολιτική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα