ΑΘΗΝΑ
23:25
|
08.05.2024
Υπογράφηκε νομοσχέδιο κατά της χρήσης του Ιουλιανού ημερολογίου για θρησκευτικές εορτές συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο ένα βήμα μακριά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έκανε η ουκρανική βουλή ψηφίζοντας νομοσχέδιο κατά της χρήσης του Ιουλιανού ημερολογίου για θρησκευτικές εορτές συμπεριλαμβανομένων των Χριστουγέννων.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράφοντας σήμερα τον σχετικό νόμο που είχε ψηφίσει η βουλή στα μέσα Ιουλίου δήλωσε πως η Ουκρανία θα γιορτάζει πλέον τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, αντί για τις 7 Ιανουαρίου.

Στο νομοσχέδιο αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Για πολύ καιρό στον ουκρανικό λαό υποβαλλόταν η ρωσική ιδεολογία σε όλες σχεδόν τις πτυχές της ζωής, συμπεριλαμβανομένου του Ιουλιανού ημερολογίου και του εορτασμού των Χριστουγέννων στις 7 Ιανουαρίου… Η ισχυρή αναγέννηση του ουκρανικού έθνους συνεχίζεται. Η συνεχής και επιτυχημένη μάχη για την ταυτότητά του συμβάλλει στη συνειδητοποίηση και την επιθυμία κάθε Ουκρανού να ζει τη δική του ζωή, με τις δικές του παραδόσεις, τις δικές του εορτές».

Κινήσεις «απορωσοποίησης»

Η απόφαση μετακίνησης της ημερομηνίας Χριστουγέννων είναι η τελευταία από μια σειρά κινήσεων των ουκρανικών αρχών για μια «απορωσοποίηση», μια εκστρατεία για να σβήσουν την θρησκευτική και πολιτισμική κληρονομιά των αιώνων. Με αυτή τη «λογική» έχουν μετονομαστεί δρόμοι και πόλεις που παραπέμπουν στη σοβιετική εποχή. Ο τελευταίος νόμος παράλληλα καταδεικνύει το ολοένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των εκκλησιών του Κιέβου και της Μόσχας, ένα χάσμα που βάθυνε περαιτέρω μετά τη ρωσική εισβολή.

Υπό τη θρησκευτική κηδεμονία της Ρωσίας για αιώνες, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακηρύχθηκε αυτοκέφαλη και ανεξάρτητη από το Πατριαρχείο Μόσχας το 2019.

Λίγες Ορθόδοξες Εκκλησίες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Ρωσίας ή της Σερβίας, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Ιουλιανό ημερολόγιο για τις θρησκευτικές τους γιορτές και όχι το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα