ΑΘΗΝΑ
17:52
|
03.05.2024
Με επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού, η οργάνωση Γάλλων καλλιτεχνών Adami εξέφρασε τους φόβους της για την ολοκληρωτική επικράτηση της AI στον χώρο του πολιτισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κορυφαία γαλλική οργάνωση για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών εξέφρασε την αλληλεγγύη της προς τους 160.000 Αμερικανούς ηθοποιούς και σεναριογράφους που απεργούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε επιστολή τους προς το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας τα μέλη της οργάνωσης Adami επισημαίνουν ότι συμμερίζονται τους φόβους των Αμερικανών συναδέλφων τους για τους κινδύνους που ενέχει η κατάχρηση της τεχνητής νοημοσύνης.

Η επιστολή, που στάλθηκε στην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρίμα Αμπντούλ-Μαλάκ, έρχεται εν μέσω των ιστορικών απεργιών ηθοποιών και σεναριογράφων στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαμαρτύρονται για την άναρχη και απειλητική για τον κλάδο τους υιοθέτηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το Bard. Δύο προγράμματα ικανά για την παραγωγή περιεχομένου στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Το Adami, η ομάδα υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Γάλλων καλλιτεχνών, επικαλέστηκε την απεργία στις ΗΠΑ για να παροτρύνει την Αμπντούλ-Μαλάκ «να ξεκινήσει μια διαβούλευση με τους επαγγελματίες του κλάδου, να θέσει ένα χρονοδιάγραμμα και να χαράξει ένα σχέδιο δράσης» για αυτά τα θέματα.

«Η αποσάρκωση των επαγγελμάτων μας θα έχει σημαντικές συνέπειες και θα επιφέρει την έλλειψη ποικιλίας και φαντασίας στον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα», δήλωσε ο Μπενζαμάν Σουζέ, υπεύθυνος Τύπου του Adami, μιλώντας για το περιεχόμενο της επιστολής προς το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Η επιστολή με τον τίτλο: «Η απεργία των ηθοποιών: Ηνωμένες Πολιτείες ή Γαλλία, ίδια μάχη», αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «για να δούμε την τεχνητή νοημοσύνη ως πρόοδο, είναι απαραίτητο να ρυθμίσουμε επειγόντως τη χρήση της».

Βραχυπρόθεσμα, χιλιάδες καλλιτέχνες μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, εξηγεί η επιστολή, τονίζοντας ότι οι τεχνολογίες AI είναι ήδη ικανές να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο παράγοντας, όπως για παράδειγμα γίνεται με τους ηθοποιούς που δίνουν τη φωνή τους σε διάφορα έργα και διαφημίσεις (ντουμπλάρισμα) και έχουν ήδη αντικατασταθεί από ψηφιακά μέσα.

Εκτός από την αναπαραγωγή ανθρώπινων φωνών, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ήδη να δημιουργήσει ρεαλιστικές «φωτογραφικές» εικόνες, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η νέα τεχνολογία θα μπορούσε σύντομα να παράγει και οπτικοακουστικό περιεχόμενο.

Ως εκ τούτου, ο χρόνος τρέχει και πρέπει να θωρακιστούμε προτού απειληθούν περισσότερες θέσεις εργασίας από συστήματα της AI, υποστήριξε ο Μπενζαμάν Σουζέ του Adami.

Πρόσθεσε ότι «για την προσαρμογή στις παλτφόρμες ροής περιεχομένου χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια». Αυτό, εξήγησε ο εκπρόσωπος του Adami είναι «αδιανόητο για την τεχνητή νοημοσύνη» που τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τις εταιρείες παραγωγής ψυχαγωγικού περιεχόμενου ή τους παρόχους συνδρομητικών τηλεοπτικών διαδικτυακών υπηρεσιών, τύπου Netflix.

Παρά το γεγονός ότι η οδηγία της Ε.Ε. για τα πνευματικά δικαιώματα, η οποία εκδόθηκε το 2019, έχει περάσει στη γαλλική εθνική νομοθεσία από τον Μάιο του 2021, «η κατανομή αξίας στη ροή περιεχομένου παραμένει στο επίκεντρο των ανησυχιών των καλλιτεχνών», αναφέρει η επιστολή.

Τον Μάιο του 2022, το Adami και το γαλλικό συνδικάτο καλλιτεχνών χαιρέτησαν την «ιστορική συμφωνία» που δημιουργούσε ένα νομοθετικό πλαίσιο για την αμοιβή των καλλιτεχνών. η εν λόγω συμφωνία προέβλεπε ένα «ελάχιστο ποσοστό δικαιωμάτων» στους καλλιτέχνες, ένα «ελάχιστο εφάπαξ ποσό 1.000 ευρώ», ένα ποσοστό στις επιτυχίες των έργων ροής περιεχομένου και μια «κατ’ αποκοπή πληρωμή» για όλους τους μουσικούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινό τελεσίγραφο στη Χαμάς για συμφωνία ως τις 10 Μαΐου

Σκρέκας: «Ένα βαρύ αρνί είναι πιο… ακριβό»

Πάσχα: Πού θα γιορτάσουν οι πολιτικοί αρχηγοί

Κλείσιμο πανεπιστημίων στα νησιά προβλέπει ο Κασσελάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα