ΑΘΗΝΑ
00:12
|
06.05.2024
Τα ΗΑΕ μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η γαλλόφωνη αλγερινή εφημερίδα Le Soir d’Algerie ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) μπορεί να έπαιξαν ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ, μεταδίδει το Middle East Monitor.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον σημερινό πρεσβευτή του Νίγηρα στα ΗΑΕ, ο οποίος ήταν ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού πριν τον απολύσει ο Μπαζούμ.

Η εφημερίδα σημείωσε ότι η παρουσία του πρώην επιτελάρχη του στρατού του Νίγηρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να του έδωσε την «τόλμη» να ανατρέψει την κατάσταση στο Μπαζούμ, ειδικά αν υποστηρίχθηκε από ανώτερα στελέχη στο Άμπου Ντάμπι.

Αυτή η αναφορά έρχεται στον απόηχο μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης από τα αλγερινά μέσα ενημέρωσης στον ρόλο των Εμιράτων στην περιοχή. Η αλγερινή εφημερίδα El Khabar δημοσίευσε πληροφορίες επικαλούμενη λεγόμενες «αξιόπιστες» πηγές. Ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν διαπράξει «εχθρικές ενέργειες» κατά της Αλγερίας, κυρίως παρέχοντας στις μαροκινές αρχές ένα κατασκοπευτικό πρόγραμμα που θα χρησιμοποιούσαν στη χώρα και προσπάθησαν να σύρουν τις χώρες της περιοχής του Μαγκρέμπ προς την εξομάλυνση με το Ισραήλ για να αποδυναμώσει την Αλγερία. Η εφημερίδα περιέγραψε στο άρθρο της το Άμπου Ντάμπι ως «πρωτεύουσα της σύγχυσης».

Η El Khabar έγραψε: «Οι αξιωματούχοι των Εμιράτων θέλουν, με οποιοδήποτε τίμημα και με κάθε τρόπο, να επιβάλλουν την παρουσία της χώρας τους στην περιοχή του Σαχέλ».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αλγερίας καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, ζητώντας να τερματιστεί άμεσα αυτό που περιέγραψε ως απαράδεκτη επίθεση στη συνταγματική τάξη και σοβαρή παραβίαση των απαιτήσεων του κράτους δικαίου.

Σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται ότι η Αλγερία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην κατάσταση στη Δημοκρατία του Νίγηρα και επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στις βασικές αρχές που καθοδηγούν τη συλλογική δράση των αφρικανικών χωρών εντός της Αφρικανικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορηματικής απόρριψης σε αντισυνταγματικές αλλαγές κυβερνήσεων.

Η Αλγερία σημείωσε την ανάγκη να εργαστούν όλοι για τη διατήρηση της πολιτικής και θεσμικής σταθερότητας της Δημοκρατίας του Νίγηρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της ασφάλειας, η οποία αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολυδιάστατες κρίσεις με πρωτοφανή σοβαρότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα