ΑΘΗΝΑ
16:53
|
02.05.2024
Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χακάν Φιντάν προέτρεψε το Σάββατο τη Δανία να λάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει την καύση του Κορανίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν προέτρεψε το Σάββατο τη Δανία να λάβει επείγουσα δράση για να αποτρέψει την καύση του Κορανίου, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει το Reuters.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Δανό ομόλογό του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο Φιντάν καταδίκασε τις «συνεχείς βδελυρές επιθέσεις κατά του Κορανίου». Είπε στον Ράσμουσεν ότι ήταν απαράδεκτο να επιτρέπονται τέτοιες ενέργειες υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης, είπε η πηγή.

Ο Ράσμουσεν έγραψε το Σάββατο στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων X, παλαιότερα γνωστή ως Twitter: «Η Τουρκία και η Δανία είναι στενοί σύμμαχοι. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουμε σε αυτές τις ενέργειες να δημιουργήσουν διχασμό.» Επανέλαβε επίσης ότι η Δανία «καταδικάζει έντονα αυτές τις προκλητικές ενέργειες από λίγα άτομα».

Τα σχόλια έγιναν αφότου μια μικρή ομάδα ακτιβιστών κατά του Ισλάμ έβαλε φωτιά σε Κοράνια μπροστά από τις πρεσβείες της Αιγύπτου και της Τουρκίας στην Κοπεγχάγη την Τρίτη, μετά από παρόμοιες διαδηλώσεις στη Δανία και τη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Δανία και η Σουηδία έχουν εκφράσει τη λύπη τους για το κάψιμο του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, αλλά λένε ότι δεν μπορούν να το αποτρέψουν βάσει κανόνων που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου.

Η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης επανεξετάζει την άδεια παραμονής του ατόμου που έκαψε το Κοράνι

Η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι επανεξετάζει την άδεια παραμονής ενός Ιρακινού πρόσφυγα που βρίσκεται πίσω από πολλές βεβηλώσεις του Κορανίου στη Στοκχόλμη τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες έχουν αναστατώσει τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, αναφέρει το Reuters.

Ο άνδρας έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου τον περασμένο μήνα έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης και έκανε επίσης μια διαδήλωση μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία τον Ιούλιο, όπου είπε ότι θα κάψει το ιερό βιβλίο, αλλά δεν το έκανε.

Η υπηρεσία μετανάστευσης ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει το καθεστώς μετανάστευσης του, αφού έλαβε πληροφορίες από τις σουηδικές αρχές που έδωσαν λόγο να εξετάσουν εάν το καθεστώς του άνδρα στη Σουηδία πρέπει να ανακληθεί. «Είναι ένα νομοθετικό μέτρο που λαμβάνεται όταν η σουηδική υπηρεσία μετανάστευσης λαμβάνει τέτοιες πληροφορίες και είναι πολύ νωρίς για να πούμε οτιδήποτε για την έκβαση της υπόθεσης», δήλωσε εκπρόσωπος του πρακτορείου σε δήλωση στο Reuters, προσθέτοντας ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω λόγω εμπιστευτικότητας.

Σύμφωνα με το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT, ο άνδρας έχει προσωρινή άδεια παραμονής στη Σουηδία που πρόκειται να λήξει το 2024.

Η Σουηδία βρέθηκε στο διεθνές προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες μετά από διαδηλώσεις όπου το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των Μουσουλμάνων, καταστράφηκε και κάηκε.

Οι επιθέσεις στο Κοράνι στη Σουηδία και τη Δανία τις προηγούμενες εβδομάδες προσέβαλαν πολλές μουσουλμανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της οποίας την υποστήριξη χρειάζεται η Σουηδία ώστε να ενταχθεί στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, στόχος της Στοκχόλμης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

Η αστυνομία της Στοκχόλμης έχει λάβει επίσης αιτήσεις για διαδηλώσεις που περιελάμβαναν κάψιμο άλλων θρησκευτικών βιβλίων όπως η Χριστιανική και η Εβραϊκή Βίβλος, με αποτέλεσμα πολλοί να ασκήσουν κριτική στη Σουηδία.

Τα σουηδικά δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι η αστυνομία δεν μπορεί να σταματήσει την καύση ιερών γραφών, αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον δήλωσε νωρίτερα τον Ιούλιο ότι θα εξετάσει εάν υπήρχε λόγος να αλλάξει ο νόμος για τη Δημόσια Τάξη για να επιτρέψει στην αστυνομία να σταματήσει την καύση του Κορανίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το δράμα στη Γάζα στο επίκεντρο της συνάντησης Μελόνι – Αμπντάλα Β’

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

UNRWA: Άλλοι μπορούν να καλύψουν την απώλεια χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα