Η Ε.Ε. ανέστειλε κάθε συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας με τον Νίγηρα μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό της χώρας με πραξικόπημα, μεταδίδει το BBC.
Έρχεται λίγο αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν την «αδιαμφισβήτητη υποστήριξή τους» στον έκπτωτο πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ – που θεωρείται βασικός δυτικός σύμμαχος στη μάχη κατά των ισλαμιστών μαχητών.
Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της μονάδας της προεδρικής φρουράς στρατηγός Αμπντουραχμάνε Τσιάνι αυτοανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Νίγηρα.
Είπε ότι η ανασφάλεια, τα οικονομικά δεινά και η διαφθορά τον οδήγησαν να καταλάβει την εξουσία.
Αλλά υπάρχουν τώρα ανησυχίες στη Δύση σχετικά με τις χώρες με τις οποίες θα ευθυγραμμιστεί ο νέος ηγέτης.
Οι γείτονες του Νίγηρα, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι, έχουν στραφεί και οι δύο προς τη Ρωσία από τα δικά τους πραξικοπήματα.
Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ ενώθηκε με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στην άρνησή τους να αναγνωρίσουν τους πραξικοπηματίες και είπε ότι η συνεργασία για την ασφάλεια και η δημοσιονομική βοήθεια αναστέλλονται επ’ αόριστον.
Επίσης το Σάββατο η Αφρικανική Ένωση κάλεσε τον στρατό του Νίγηρα να επιστρέψει στη βάση εντός 15 ημερών.
Ο Μοχάμεντ Μπαζούμ – ο πρώτος εκλεγμένος ηγέτης του Νίγηρα που διαδέχτηκε άλλον από την ανεξαρτησία του το 1960 – θεωρείται σήμερα καλά στην υγεία του και εξακολουθεί να κρατείται αιχμάλωτος από τους φρουρούς του.
Το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε όσους τον κρατούσαν ότι κινδυνεύουν «εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια βοήθειας».
Ωστόσο, ο ηγέτης της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Βάγκνερ φέρεται να έχει περιγράψει το πραξικόπημα ως θρίαμβο.
«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτα άλλο από τον αγώνα του λαού του Νίγηρα με τους αποίκους του», φέρεται να είπε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με την Wagner.
«Με τους αποικιστές που προσπαθούν να επιβάλουν τους κανόνες της ζωής τους και τις συνθήκες τους και να τους κρατήσουν στην κατάσταση που ήταν η Αφρική πριν από εκατοντάδες χρόνια».
Και πρόσθεσε: «Σήμερα αυτό κερδίζει ουσιαστικά την ανεξαρτησία τους».
Το BBC δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των αναφερόμενων σχολίων του.
Η Wagner πιστεύεται ότι έχει χιλιάδες μαχητές σε χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (CAR) και το Μάλι, όπου έχει προσοδοφόρα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά ενισχύει επίσης τις διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας.
Οι μαχητές της Wagner έχουν κατηγορηθεί για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αρκετές αφρικανικές χώρες.
Ο 62χρονος στρατηγός Τσιάνι είναι επικεφαλής της προεδρικής φρουράς από το 2011 και προήχθη στο βαθμό του στρατηγού το 2018 από τον πρώην πρόεδρο Ισούφου.
Είχε επίσης συνδεθεί με μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2015 εναντίον του πρώην προέδρου, αλλά εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να το αρνηθεί.
Την Παρασκευή ο στρατηγός Τσιάνι είπε ότι η χούντα του ανέλαβε λόγω προβλημάτων στον Νίγηρα, όπως η ανασφάλεια, τα οικονομικά δεινά και η διαφθορά.
Απευθύνθηκε επίσης στους παγκόσμιους συμμάχους του Νίγηρα, λέγοντας ότι η χούντα θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Όμως η χούντα έχει πει δυνατά λόγια για όσους της αντιτίθενται, κατηγορώντας μέλη της ανατρεπόμενης κυβέρνησης που έχουν καταφύγει σε ξένες πρεσβείες ότι συνωμοτούσαν εναντίον τους.
Είπαν ότι οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα θα οδηγούσε σε αιματοχυσία, η οποία μέχρι στιγμής έχει αποφευχθεί.
Η ζωή στην πρωτεύουσα Νιαμέι έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό στους κανονικούς ρυθμούς με τις αγορές και τα καταστήματα ανοιχτά, αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν κληθεί να πάνε σπίτι τους.
Εν τω μεταξύ, οι Νιγηριανοί έχουν ανάμεικτα συναισθήματα για το πραξικόπημα, με ορισμένους να λένε ότι η ανασφάλεια στη χώρα δεν ήταν αρκετά σοβαρή για να δικαιολογήσει ένα πραξικόπημα. Άλλοι όμως έχουν υποστηρίξει τη χούντα.
Το πραξικόπημα του Νίγηρα είναι το τελευταίο σε ένα κύμα στρατιωτικών εξαγορών που έπληξαν την περιοχή της Δυτικής Αφρικής τα τελευταία χρόνια, ανατρέποντας κυβερνήσεις σε χώρες όπως το Μάλι, η Γουινέα και η Μπουρκίνα Φάσο.
Είναι επίσης ένα μεγάλο πλήγμα για την ηγεσία του περιφερειακού φορέα Ecowas. Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος του μπλοκ, Πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου, προειδοποίησε ότι η τρομοκρατία και το αναδυόμενο σχέδιο πραξικοπημάτων στη Δυτική Αφρική είχαν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και απαίτησε επείγουσες, συντονισμένες ενέργειες.
Αυτό είναι το πέμπτο πραξικόπημα στον Νίγηρα από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία το 1960, πέρα από άλλες ανεπιτυχείς απόπειρες εξαγοράς.