ΑΘΗΝΑ
18:32
|
05.05.2024
Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε την Κυριακή τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, βάσει της οποίας είχε επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά από τα λιμάνια της παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο, αναφέρει το Reuters.

«Κάνω έκκληση στα αδέρφια μου, τις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ώστε η πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας να ξαναρχίσει και τα σιτηρά να μεταφερθούν με ασφάλεια», είπε ο Φραγκίσκος κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου μηνύματος Angelus.

Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού έχουν εκτοξευθεί από τότε που η Ρωσία στις 17 Ιουλίου αποχώρησε από το σύμφωνο, το οποίο μεσολάβησαν τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία τον Ιούλιο του 2022, και άρχισε να στοχεύει τα ουκρανικά λιμάνια και τις υποδομές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και τον ποταμό Δούναβη.

Απευθυνόμενος στα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας προέτρεψε τους πιστούς να συνεχίσουν να προσεύχονται «για τη μαρτυρική Ουκρανία, όπου ο πόλεμος καταστρέφει τα πάντα, ακόμη και τα σιτηρά», αποκαλώντας αυτό «βαριά προσβολή προς τον Θεό».

Ο ηγέτης των σχεδόν 1,4 δισεκατομμυρίων Καθολικών στον κόσμο είπε ότι «η κραυγή εκατομμυρίων αδελφών που υποφέρουν από την πείνα υψώνεται στον ουρανό».

Η Ρωσία αποχώρησε από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας αφού είπε ότι δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις της για χαλάρωση των κυρώσεων στις δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων. Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι δεν είχαν φτάσει αρκετά σιτηρά στις φτωχές χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρθηκε να προμηθεύσει την Αφρική με σιτηρά, μερικά από αυτά δωρεάν, αλλά ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Αζαλί Ασουμάνι, απάντησε ότι αυτό «ίσως να μην είναι αρκετά».

Από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία πέρυσι, ο Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα καταδικάσει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, αλλά προσπάθησε επίσης να διατηρήσει ένα ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας με τη Μόσχα, με περιορισμένα αποτελέσματα.

Τον Μάιο, ανέθεσε στον επικεφαλής της διάσκεψης των Ιταλών επισκόπων, τον καρδινάλιο Ματέο Τζούπι, να ενεργήσει ως απεσταλμένος της ειρήνης. Ο Τζούπι έχει πάει μέχρι στιγμής στο Κίεβο, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον και εργάζεται για τον επαναπατρισμό παιδιών από τη Ρωσία και τις ελεγχόμενες από τη Ρωσία περιοχές στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Ευχές του πάπα Φραγκίσκου για το Ορθόδοξο Πάσχα

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα