Οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής απείλησαν με στρατιωτική δράση κατά της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα μετά την ανάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το BBC.
Οι ηγέτες έδωσαν στη χούντα επτά ημέρες για να επαναφέρει τον Πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος.
Νωρίτερα, η χούντα προειδοποίησε ότι θα αντισταθεί σε οποιοδήποτε «σχέδιο επίθεσης κατά του Νίγηρα» από περιφερειακές ή δυτικές δυνάμεις.
Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες υποστηρικτές του πραξικοπήματος διαδήλωσαν έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Νιαμέι.
Οι ηγέτες από το Ecowas, το μπλοκ των εθνών της Δυτικής Αφρικής, πραγματοποίησαν συνομιλίες κρίσης στη Νιγηρία την Κυριακή για να συζητήσουν το τελευταίο πραξικόπημα – το οποίο ακολουθεί τις καταλήψεις του στρατού στο γειτονικό Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.
Μια δήλωση που διαβάστηκε μετά τη σύνοδο κορυφής ανέφερε ότι το Ecowas είχε «μηδενική ανοχή» για πραξικοπήματα.
Το περιφερειακό μπλοκ θα «λάμβανε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης» εάν τα αιτήματά του δεν ικανοποιούνταν εντός μιας εβδομάδας.
«Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση βίας» και οι στρατιωτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν «αμέσως» για να σχεδιάσουν μια επέμβαση, συνεχίζει η δήλωση.
Οι ηγέτες της Δυτικής Αφρικής ανακοίνωσαν επίσης την άμεση επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τον Νίγηρα για όλες τις εμπορικές πτήσεις, το κλείσιμο όλων των χερσαίων συνόρων με τη χώρα και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της χούντας.
Πριν από τη συνάντησή τους, ο στρατηγός Αμπντουραχμανέ Τσιάνι – ο επικεφαλής της προεδρικής μονάδας φρουρών που αυτοανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του Νίγηρα – προειδοποίησε τους Ecowas και τα δυτικά έθνη που δεν κατονομάζονται να παρέμβουν.
«Επαναλαμβάνουμε για άλλη μια φορά στον Ecowas ή σε οποιονδήποτε άλλον τυχοδιώκτη τη σταθερή μας απόφαση να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», ανέφερε η δήλωση, η οποία διαβάστηκε στην τηλεόραση.
Το πραξικόπημα έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι ο Νίγηρας, πρώην γαλλική αποικία, θα μπορούσε να στραφεί προς τη Ρωσία.
Ο έκπτωτος πρόεδρος είχε συνεργαστεί στενά τόσο με περιφερειακά όσο και με δυτικά έθνη για την καταπολέμηση των μαχητών ισλαμιστών στον Νίγηρα.
Εν τω μεταξύ, η Μπουρκίνα Φάσο και το Μάλι κινήθηκαν πιο κοντά στη Ρωσία μετά τα δικά τους πραξικοπήματα.
Στο Νιαμέι, ορισμένοι από τους διαδηλωτές έξω από τη γαλλική πρεσβεία φώναξαν «Ζήτω η Ρωσία», «Ζήτω ο Πούτιν» και «Κάτω η Γαλλία», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η Γαλλία δεν θα ανεχόταν καμία επίθεση στα συμφέροντά της στον Νίγηρα και θα απαντούσε με «άμεσο και δυσεπίλυτο τρόπο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Το πραξικόπημα του Νίγηρα έχει καταδικαστεί από τα δυτικά έθνη, αλλά χαιρετίστηκε από τον ηγέτη της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να το περιέγραψε ως θρίαμβο.
«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτα άλλο από τον αγώνα του λαού του Νίγηρα με τους αποίκους του», φέρεται να είπε σε ένα κανάλι Telegram που συνδέεται με τη Βάγκνερ, αν και τα σχόλιά του δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητη πλευρά.
Στο Μάλι, η χούντα έφερε την Βάγκνερ για να τη βοηθήσει να πολεμήσει τους μαχητικούς ισλαμιστές.
Η Γαλλία, η πρώην αποικιακή δύναμη, ανακοίνωσε την απόσυρση των στρατευμάτων της πέρυσι εν μέσω αυξανόμενης εχθρότητας από τη χούντα.
Στη συνέχεια μετέφερε το περιφερειακό στρατιωτικό της αρχηγείο στον Νίγηρα.
Τον Ιούνιο, η χούντα του Μάλι είπε ότι οι 12.000 ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ έπρεπε επίσης να φύγουν μετά από μια δεκαετία αντιμετώπισης ισλαμιστών μαχητών.
Ο ΟΗΕ συμφώνησε, λέγοντας ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Το Σάββατο, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ανέστειλε κάθε αναπτυξιακή βοήθεια και δημοσιονομική στήριξη προς τον Νίγηρα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν λάβει παρόμοια απόφαση.