ΑΘΗΝΑ
01:08
|
03.05.2024
Μετά από 49 χρόνια κατοχής από την Τουρκία απαιτούνται δυναμικές διπλωματικές πρωτοβουλίες από Ελλάδα και Κύπρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κουραστήκαμε να περιμένουμε για 49 χρόνια προτάσεις του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, προτάσεις που απορρίπτονται από την Τουρκία και έχουν καταλήξει στο να προτείνει η Άγκυρα την λύση των δυο κρατών για να κλείσει το Κυπριακό με τα στρατεύματά της πάντοτε εκεί.

Ήρθε ο καιρός για μια ελληνική πρωτοβουλία από τη Λευκωσία και από την Αθήνα, η οποία να υποβληθεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρωτοβουλία μπορεί να περιλάβει τα εξής στοιχεία:

1. Αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα.

2. Συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο κοινοτήτων υπό την αιγίδα του γ.γ. του ΟΗΕ.

3. Συζήτησεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων, της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον γ.γ. του ΟΗΕ για τον πλήρη αφοπλισμό της νήσου με την αναχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και το κλείσιμο των βρετανικών βάσεων.

4. Εφόσον η Άγκυρα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και μόνον τότε, Αθήνα και Λευκωσία  θα συμφωνήσουν στην αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε..

Θεωρείται βέβαιον ότι η Άγκυρα θα απορρίψει την ελληνική πρωτοβουλία και τότε Ελλάδα και Κύπρος δεν θα επιτρέψουν την αναβάθμιση της συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε..

Η Τουρκία θα κατηγορηθεί για αδιαλλαξία στην επίλυση του Κυπριακού. Προηγουμένως η Αθήνα θα πρέπει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Πακιστάν και με άλλα ισλαμικά κράτη που ενδεχομένως θα ήταν πρόθυμα να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

Μια επίσημη πρόσκληση στον πρόεδρο του Πακιστάν, Αρίφ Αλβί να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα θα συνέβαλλε προς την κατεύθυνση αποτροπής μιας ενδεχομένης αναγνώρισης. Το ίδιο θα μπορούσε η Αθήνα να κάνει προς τους αρχηγούς κρατών των άλλων ισλαμικών χωρών.

Βέβαια προσκλήσεις σαν τις προαναφερόμενες μπορεί να μην είναι αρεστές στην Ε.Ε. ή σε άλλους  συμμάχους, αλλά τι να κάνουμε, θα πρέπει επιτέλους τα ελληνικά συμφέροντα να πάρουν προτεραιότητα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα