ΑΘΗΝΑ
17:34
|
02.11.2024
Ανεβαίνει η ένταση με Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ για το αμφισβητούμενο κοίτασμα Dorra-Arash.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τεχεράνη θα διεκδικήσει τα δικαιώματά της στο αμφισβητούμενο κοίτασμα Arash, που διεκδικούν επίσης η Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, μετέδωσαν χθες ειδησεογραφικά μέσα του Ιράν, επικαλούμενα δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της χώρας.

«Το Ιράν θα επιδιώξει να κατοχυρώσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του σχετικά με την εκμετάλλευση και την εξερεύνηση του κοιτάσματος, αν δεν υπάρχει επιθυμία για κατανόηση και συνεργασία», φέρεται να δήλωσε ο Τζαβάντ Οουτζί, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Shana.

«Το Ιράν δεν θα ανεχθεί καμία παραβίαση των δικαιωμάτων του», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Τεχεράνη έχει ήδη αναζητήσει, χωρίς ως τώρα αποτέλεσμα, την οδό της διαπραγμάτευσης και της κατανόησης με τις γειτονικές χώρες.

Η υπεράκτια ζώνη του πλούσιου σε πόρους Κόλπου, γνωστή ως Arash στο Ιράν και Dorra στο Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία, αποτελεί εδώ και πολύ καιρό το επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ των τριών χωρών.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Κουβέιτ είχε προσκαλέσει το Ιράν για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών για τα θαλάσσια σύνορα, αφού η Τεχεράνη ανακοίνωσε  ότι ήταν έτοιμη να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο πεδίο.

Την Πέμπτη, το Sky News Arabia ανέφερε, επικαλούμενο τον υπουργό Πετρελαίου του της χώρας, Σάαντ αλ-Μπάρακ, ότι το Κουβέιτ σκοπεύει να ξεκινήσει «γεώτρηση και παραγωγή» στο κοίτασμα φυσικού αερίου χωρίς να περιμένει μια συμφωνία οριοθέτησης των συνόρων με το Ιράν.

Το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία, που μοιράζονται ορισμένους θαλάσσιους πόρους φυσικού αερίου και πετρελαίου, υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη του κοιτάσματος παρά τις αντιρρήσεις του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη συμφωνία ως «παράνομη».

Η διαμάχη για το κοίτασμα ξεκινά από τη δεκαετία του 1960, όταν το Ιράν και το Κουβέιτ ανέθεσαν το καθένα μια υπεράκτια παραχώρηση, στην Αγγλο-Ιρανική Εταιρεία Πετρελαίου, τον πρόδρομο της BP και στη Royal Dutch Shell, αντίστοιχα.

Οι δύο παραχωρήσεις αλληλεπικαλύπτονταν στο βόρειο τμήμα του κοιτάσματος, του οποίου τα ανακτήσιμα αποθέματα υπολογίζονται σε περίπου 220 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Το Ιράν και το Κουβέιτ διεξήγαγαν ανεπιτυχείς συνομιλίες για πολλά χρόνια για την αμφισβητούμενη θαλάσσια συνοριακή τους περιοχή, η οποία είναι πλούσια σε φυσικό αέριο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Η Ουκρανία σαμποτάρει τη διαδικασία ανταλλαγής αιχμαλώτων

Χαμενεΐ: Η απάντηση σε Ισραήλ και ΗΠΑ θα είναι συντριπτική

Μειωμένες τιμές για τον Νοέμβριο, αλλά παραμένει ακριβό το ρεύμα

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Εκλογές ναι, Δημοκρατία όχι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα