Τα λιμάνια της Κροατίας θα χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρι Κουλέμπα, ανακοίνωσε μετά από διαπραγματεύσεις με τον Κροάτη υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν, στο Κίεβο.
«Συμφωνήσαμε για τη δυνατότητα χρήσης κροατικών λιμανιών στον Δούναβη και στην Αδριατική Θάλασσα για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών», δήλωσε ο Κουλέμπα, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του υπουργείου του.
«Τώρα θα εργαστούμε για να χαράξουμε τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές προς αυτά τα λιμάνια και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία», πρόσθεσε.
«Για προφανείς λόγους, δεν θα μοιραστώ τις λεπτομέρειες. Θα πω μόνο ότι υπάρχουν συγκεκριμένες συμφωνίες που θα εφαρμοστούν σύντομα», είπε ο Κουλέμπα.
Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Δράση κατά των Ναρκών στην Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Ζάγκρεμπ τον Οκτώβριο. Ο Κουλέμπα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κροατία που ανέλαβε αυτόν τον ρόλο.
Επιπλέον, οι διπλωμάτες αφιέρωσαν σημαντικό μέρος των διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Φόρμουλας Ειρήνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η κροατική πλευρά επιβεβαίωσε εκ νέου την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην εφαρμογή ορισμένων σημείων της Φόρμουλας Ειρήνης: για την επισιτιστική ασφάλεια, την ενεργειακή ασφάλεια, την αποκατάσταση του σεβασμού προς τον Χάρτη του ΟΗΕ και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, την απονομή δικαιοσύνης για τα ρωσικά εγκλήματα και την πρόληψη μιας οικοκτονίας (ecocide). Είμαστε πολύ ευγνώμονες. Αυτό ακριβώς περιμένουμε από άλλες χώρες, και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για την εφαρμογή της Φόρμουλας Ειρήνης και τη διεξαγωγή της αντίστοιχης συνόδου κορυφής», είπε ο Κουλέμπα.
Ο Ουκρανός υπουργός είπε επίσης ότι «τα όπλα ήταν το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων σήμερα, όπως παραδοσιακά με άλλους εταίρους».
Η σημερινή ανακοίνωση του Κουλέμπα έρχεται δύο εβδομάδες μετά την λήξη της ισχύος της τελευταίας παράτασης της συμφωνίας με τη Ρωσία για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.